Σταθερά με το βλέμμα στο Κέντρο

Σταθερά με το βλέμμα στο Κέντρο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί ήταν αυτοί που μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό είπαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστριψε το κυβερνητικό καράβι προς τα δεξιά. Πράγματι, η δοσολογία άλλαξε σε σχέση με την πρώτη κυβέρνηση λόγω της αξιοποίησης πολύ περισσότερων στελεχών από την κομματική βάση. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια, καθώς ο γενικός προσανατολισμός της κυβέρνησης δεν μετακινήθηκε λόγω αυτής της επιλογής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε επιμελώς να κρατήσει το εκκρεμές προς την πλευρά του Κέντρου, στο οποίο η κυβέρνησή του είναι σταθερά προσηλωμένη ήδη από την επομένη των εκλογών του 2019. Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, ήρθε η επιβεβαίωση διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη συνέντευξή του (ΑΝΤ1), σε μια αποστροφή του, έδειξε πως ο γενικός χαρακτήρας της κυβέρνησής του όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά είναι σταθερά στραμμένος προς το Κέντρο και στους πολίτες που δεν είναι ιδεολογικά φορτισμένοι. «Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, αυτή τη στιγμή εκφράζονται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί, είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου», ανέφερε. Την ίδια ώρα, έστελνε μήνυμα τόσο προς το υπουργικό συμβούλιο όσο και προς τους βουλευτές του, σημειώνοντας πως η κυβέρνησή του «εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια».

«Οχι» στην πόλωση

Με αυτή τη φράση ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε φρένο στην πόλωση, πόσο μάλλον στην ιδεολογική. Είναι άλλωστε εμπεδωμένη η πεποίθηση στο Μαξίμου πως κάτι τέτοιο επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να βγει από τη δύσκολη πολιτική θέση στην οποία παραμένει ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές. Σε αυτό το μήκος κύματος, το μη πολωτικό, θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αύριο Παρασκευή, στη σύγκρουση που θα έχει στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση θα είναι εφ’ όλης της ύλης, με τον κ. Μητσοτάκη να επιχειρεί να γίνει με επιχειρήματα και να μη μετατραπεί σε λασπομαχία. «Αν βέβαια προκληθεί, θα απαντήσει αναλόγως», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, που θυμίζει πως το ταγκό θέλει πάντα δύο. Αυτό είναι το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση όλο το επόμενο διάστημα. Μετριοπάθεια και λύσεις στα προβλήματα θα δίνουν τον τόνο, όπως έχει γίνει αντιληπτό και από το νέο ύφος που κομίζει η «κυβερνητική βιτρίνα», ο εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Αυτή είναι και η στρατηγική εμπέδωσης της κυριαρχίας στον κεντρώο χώρο, σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί εναγωνίως να ρίξει γέφυρες τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και στο ΜέΡΑ25, επιχειρώντας να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Οι ενδείξεις πάντως δεν προμηνύουν χαμηλούς τόνους την Παρασκευή, καθώς τα τελευταία 24ωρα η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης χτύπησε «κόκκινο» με ανταλλαγή δηλώσεων και ανακοινώσεων. Χθες, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Αχαΐα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «στις 2 Νοεμβρίου 2020 μιλούσε για “εμπόριο ελπίδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη” και “για ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί”», ενώ τώρα προεξοφλεί πως «ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δεν υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης “ανοσίας της αγέλης”». Η ανακοίνωση του κ. Ταραντίλη έβγαλε και είδηση, καθώς ανέφερε πως η «ανοσία της αγέλης» θα επιτευχθεί το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή