Χρ. Ταραντίλης: Ο εμβολιασμός προχωρά με μεθοδικότητα και ρυθμό

Χρ. Ταραντίλης: Ο εμβολιασμός προχωρά με μεθοδικότητα και ρυθμό

Ήδη 65.000 άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ 110.000 ραντεβού επιβεβαιώθηκαν

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια στον εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς ήδη μέχρι την Τετάρτη 65.000 άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στην τακτική ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, που επιβεβαίωσε την άφιξη των πρώτων εμβολίων της Moderna.

«Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 146 νοσοκομεία και σε πολλά από αυτά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου. Μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί περίπου 65.000 άτομα, δηλαδή το 0,6% του πληθυσμού,» είπε ο κ. Ταραντίλης.

Ήδη 110.000 ραντεβού από τον ευρύτερο πληθυσμό έχουν επιβεβαιωθεί και αφορούν σε άτομα 85 ετών και άνω, δήλωσε ο εκπρόσωπος, με τους εμβολιασμούς τους να ξεκινούν το Σάββατο. Υπενθύμισε ότι «πολίτες που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού μπορούν να το κάνουν έως και 72 ώρες πριν την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία».

«Συνεχίζουμε την άμυνα απέναντι στην πανδημία και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση, εφαρμόζοντας το  σχέδιο “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό. Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος στον τομέα της υγείας,» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων, ώστε η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι. Χθες παραλήφθηκαν οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου Moderna. Παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να προστεθούν τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson,» δήλωσε ο κ. Ταραντίλης.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, επανέλαβε ότι «αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Αυτό θα γίνει και αύριο,» είπε.

«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, οι διερευνητικές επαφές που αρχίζουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου θα έχουν αποκλειστικό αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, υπογράμμισε ο κ. Ταραντίλης: «Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο,» δήλωσε.

Επεσήμανε επίσης ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση -όπως από την αρχή είχε διακηρύξει- προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα -την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες».

Σχολίασε μάλιστα πως «η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας και συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών», τονίζοντας πως οι σχέσεις βρίσκονται ακριβώς στην τροχιά που είχε προδιαγράψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φράση του «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις», μετά και την απόσυρση του Oruc Reis από περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Εξαγγέλοντας ουσιαστικά νέα παράταση για τις επιταγές, ο κ. Ταραντίλης είπε ότι με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, «θα χορηγηθούν σημαντικές διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή). Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή