Κ. Τασούλας για Rafale: Ιστορική ενίσχυση της άμυνας της χώρας

Κ. Τασούλας για Rafale: Ιστορική ενίσχυση της άμυνας της χώρας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δικαιούνται να νιώθουν πολύ πιο ήσυχες και δικαιωμένες», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αποτιμώντας ως «ιστορική» την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

«Ζούμε, κατά τη γνώμη μου, μοναδικές στιγμές, τολμώ να πω ιστορικές στιγμές, ως προς την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, άρα ως προς την ενίσχυση της ησυχίας, της δυνατότητας προόδου, της δυνατότητας προκοπής, της δυνατότητας ειρήνης, χάρη στις γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες που ακολουθήσατε, και χάρη στη συντριπτική πλειοψηφία με την οποία αγκαλιάζει αυτή την πρωτοβουλία το ελληνικό κοινοβούλιο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τα κόμματα τους βουλευτές.

«Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία. Γιατί μια χώρα η οποία διαφυλάσσει την κυριαρχία της, μπορεί να ασχοληθεί με την προκοπή, την υγεία, τη μόρφωση, με τις συντάξεις της, μπορεί να ασχοληθεί με όλα εκείνα τα ειρηνικά έργα στα οποία κάθε κοινωνία, ονειρεύεται να σημειώνει πρόοδο», είπε ο κ. Τασούλας και προσέθεσε ότι «σαν πρώτη έμπρακτη απόδειξη αυτής της απόφασης να διαθέσουμε αποφασιστικό μέρος της θυσίας του ελληνικού λαού, για τις ΕΔ, έρχεται η απόφαση για την προμήθεια αυτών των 18 αεροσκαφών, χάρις στα οποία, σε ελάχιστους μήνες, η χώρα θα αποκτήσει ένα αφάνταστο στρατηγικό πλεονέκτημα, έναντι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, γιατί οι δυνατότητες αυτού του αεροσκάφους και ιδίως ο οπλισμός του, είναι τέτοιος που δεν μπορούν να τον αντιληφθούν τα μέσα, οι γνώσεις και η εκπαίδευση που έχουν οι αεροπόροι της γειτονικής χώρας».

Ανέφερε δε ότι «δείγμα αυτής της πραγματικής στροφής προς την ουσιαστική φροντίδα προς τις ΕΔ, είναι το γεγονός ότι τέτοια μεγάλη σύμβαση, συνοδεύεται από την εξασφάλιση της συντήρησης, μετά την αγορά, αλλά και από την εξασφάλιση του εξοπλισμού, ο οποίος μπορεί να φέρει αποτρεπτικά και άλλα αποτελέσματα, αν χρειαστεί».

«H χώρα μας τα τελευταία χρόνια είχε την ατυχία, οι Ένοπλες Δυνάμεις να εμπλακούν σε δύο γάγγραινες», είπε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής και εξήγησε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεπλάκησαν στη γάγγραινα των σκανδάλων και στη γάγγραινα της σκανδαλολογίας. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα αυτά. Υπάρχουν τα πραγματικά σκάνδαλα στη χώρα μας και υπάρχουν και οι συκοφαντίες οι οποίες επιτείνουν την εικόνα των σκανδάλων, τη διογκώνουν και την κάνουν φαίνεται μεγαλύτερη. Ο τομέας της εθνικής άμυνας υπέστη και τις δύο καταφορές, και τις δύο κατάρες: κατακλύστηκε από διαβολή αλλά συνέβησαν και τρομακτικά σκάνδαλα. Οπότε το μέγεθος του προβλήματος έγινε ασύλληπτο, έγινε αφάνταστο.

Ακολούθησε, λόγω αυτής της καταστάσεως, μια περίοδος δραματικής ευθυνοφοβίας, γύρω από τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ευθυνοφοβίας διαδοχικής. Αυτή η ευθυνοφοβία, αδίκησε τις ΕΔ, αδίκησε την αμυντική ικανότητα της χώρας, διότι ενέπλεξε σε όλον αυτόν τον κυκεώνα σκανδάλων και σκανδαλολογίας μια τρομερή γραφειοκρατία, εν ονόματι αποτροπής των σκανδάλων, μια απίστευτη διαδικασία προμηθειών η οποία προσφυώς λέγεται, από όσους ξέρουν καλύτερα, ότι τελικά είναι μια διαδικασία μη προμηθειών και όλο αυτό το πλέγμα παρανοήσεων και πραγματικότητας, οδήγησε σε μια διαδοχική αδυναμία των ΕΔ και της χώρας να αποκτήσει αυτά τα οποία έπρεπε να αποκτήσει και να τα αποκτήσει και εγκαίρως».

Έπρεπε να καταπολεμηθεί η αδιαφάνεια, η σκανδαλολογία, και η καταγγελιομανία η οποία παρέλυε κάθε σημαντική απόφαση για την αναβάθμιση των ΕΔ, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και επισήμανε ότι οι ΕΔ επιφορτίστηκαν και με πολλά άλλα καθήκοντα και διογκώθηκε ο κοινωνικό τους ρόλος.

«Αυτή είναι η περιγραφή μια διαδοχικής κακοδαιμονίας και υπερβολής, η οποία με την ψήφιση του Προϋπολογισμού και με τη χορηγία -για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια- 5,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ΕΔ, αποδεικνύει ότι αποφασίστηκε επιτέλους οι ΕΔ να αντιμετωπιστούν, όχι με επαίνους, όχι με επισκέψεις, όχι με φωτογραφίες, όχι με σέλφι, όχι με συμβολικές κινήσεις αλλά να αντιμετωπιστούν και να υποβοηθούν αποφασιστικά» σημείωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή