ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα: συνεχίζει θεωρίες περί «Γαλάζιας Πατρίδας»

Άγκυρα: συνεχίζει θεωρίες περί «Γαλάζιας Πατρίδας»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Τουρκίας, αναφέρθηκε στον τρόπο που ο ίδιος θεωρεί πως υλοποιείται η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Ορισμένες χώρες προέβησαν σε δηλώσεις και σε βήματα που κλιμάκωσαν την ένταση», δήλωσε και πρόσθεσε πως «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να τη διατηρεί και σήμερα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στο περιοδικό Κuresel Medya, κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Ελλάδα. «Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε κινήσεις που αύξησαν την ένταση. Η Ελλάδα γνωρίζει πως μπορεί να φτάσει στη δίκαια επίλυση των ζητημάτων μέσω διαβουλεύσεων, όμως χρησιμοποιεί την Ε.Ε. ως προστάτη. Η πραγματικότητα όμως δεν συμβαδίζει με όσα πιστεύει η Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τουρκία και οι απειλές για νέες κυρώσεις δεν αλλάζουν τη στάση της Αγκυρας στο ζήτημα των S-400. O υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα ήδη έχει παραλάβει την πρώτη παρτίδα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος και αποκάλυψε πως διαπραγματεύεται για την προμήθεια της δεύτερης παρτίδας. «Θα είναι πολύ προβληματικό το να υπαναχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει. Καλούμε (τις Ην. Πολιτείες) να πάρουν αποστάσεις από τη γλώσσα των απειλών, όπως οι κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμβολιάστηκε στην Αγκυρα με το κινεζικό σκεύασμα Sinovac, σε μια κίνηση που είχε στόχο να καθησυχάσει κάθε αμφιβολία των πολιτών σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. O κ. Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα προμηθευθεί 30 εκατ. εμβόλια Sinovac, ενώ αποκάλυψε πως σε μία ημέρα εμβολιάστηκαν 254.000 Τούρκοι πολίτες και θεωρεί πως αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία. Οι εμβολιασμοί στην Τουρκία ξεκίνησαν χθες.