Ταχύτατη ανάπτυξη των σχέσεων με Βόρεια Μακεδονία

Ταχύτατη ανάπτυξη των σχέσεων με Βόρεια Μακεδονία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιτακτική ανάγκη της πλήρους εφαρμογής όλων όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος έγινε χθες δεκτός και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Νωρίτερα, ο κ. Οσμάνι είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τον οποίο, μάλιστα, υπέγραψαν τρία μνημόνια για συνεργασία ανάμεσα στις διπλωματικές ακαδημίες, στην πολιτική προστασία και για τις επενδύσεις.

Η επίσκεψη Οσμάνι στην Αθήνα γίνεται ενώ οι σχέσεις με τα Σκόπια φαίνεται να αναπτύσσονται ταχύτατα. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στα Σκόπια αξιωματικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένδειξη της αποφασιστικότητας της Αθήνας να προωθήσει τη διαδικασία τυποποίησης του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας με τις νόρμες του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η Αθήνα αποτελεί από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας. Η ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε. θα μειώσει την αστάθεια, αλλά και την επιρροή της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στην Αλβανία, όπου η υποκινούμενη από την Αγκυρα προώθηση του ισλαμισμού επιταχύνεται.

Ο κ. Δένδιας χθες επισήμανε προς τον κ. Οσμάνι ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο «καλύτερος σύμμαχος και φίλος» της Βόρειας Μακεδονίας. Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε σαφείς αιχμές για την αποσταθεροποιητική επιρροή που επιθυμεί να έχει η Τουρκία στα Δυτικά Βαλκάνια, δίχως να την κατονομάσει. Οπως είπε ο κ. Δένδιας, «η Ε.Ε. έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την πολιτική της διεύρυνσης στο τραπέζι. Πρέπει να παρέχουμε κίνητρα σε αυτούς που θέλουν να αποτελέσουν μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Και υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να πληρωθεί από άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις, που υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και τον αναθεωρητισμό ή επιδιώκουν την αναβίωση αυτοκρατοριών που ανήκουν στο παρελθόν».

Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως τον εκ Βόρειας Μακεδονίας ομόλογό του, για τη στάση των Σκοπίων ως προς την Τουρκία. Τον ευχαρίστησε, συγκεκριμένα, «για την ευθυγράμμιση της χώρας σας με την κοινή θέση της Ε.Ε. ως προς την Τουρκία. Εχει σημειωθεί και εκτιμηθεί ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό από την Ελλάδα». Και ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη πιστής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας ότι έχει υπάρξει έργο στην κατεύθυνση της εφαρμογής της αλλαγής του ονόματος. Ωστόσο, όπως είπε, απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος: «Από τη μια, όσον αφορά την υλοποίηση και τη συνεπή χρήση του ονόματος και των ορολογιών από όλους τους δημόσιους θεσμούς και τους ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων. Από την άλλη, για την εξάλειψη του “προγράμματος αρχαιοποίησης”. Την αφαίρεση του ήλιου της Βεργίνας από όλους τους δημόσιους χώρους και χρήσεις, την αλλαγή των ονομασιών δημοσίων οδών και εγκαταστάσεων». Ο κ. Οσμάνι χαρακτήρισε «ύψιστης σημασίας» τη στήριξη της Ελλάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε., ενώ υπογράμμισε τη στήριξή του για τις εργασίες της κοινής διεπιστημονικής επιτροπής για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, που άπτεται και της συμφωνίας των Πρεσπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή