Αλ. Τσίπρας: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Αλ. Τσίπρας: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιτελική ανικανότητα» στην κυβέρνηση αλλά και «έλλειψη συναίσθησης» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για «λάθη» και «παραλείψεις» που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία μετά από την ενημέρωση του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας ως «κομβική διαφορά αντίληψης για την πραγματικότητα», τη «διαπίστωση» του πρωθυπουργού περί «πετυχημένης διαχείρισης του δεύτερου κύματος».

«Οι ευθύνες σας είναι σοβαρές. Πολύ σοβαρές. Και γίνονται ακόμα πιο σοβαρές, γιατί δείχνετε ότι δεν εννοείτε να καταλάβετε. Δεν εννοείτε να απομακρυνθείτε από την παγίδα αυτοϊκανοποίησης, στην οποία έχετε πέσει κι εσείς και η κυβέρνησή σας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι «για να διορθώσετε πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε λάθη και παραλείψεις».

«Βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη»

O τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «φτάσαμε στο τέλος του 2020 να καταγράφουμε τη βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη» και προειδοποιώντας ότι «τα προσωρινά λουκέτα του lockdown γίνονται πλέον μόνιμα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις». «Καταστηματάρχες σε όλη τη χώρα σάς ακούν τη μια μέρα να ανακοινώνετε πιθανό άνοιγμα της αγοράς και την άλλη λουκέτο στα πάντα», είπε και προσέθεσε πως «οι ίδιες παλινωδίες αφορούν και την πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού».

«Παλινωδίες» στην πορεία του εμβολιασμού

Σχετικά με τα εμβόλια, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε: «Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους που αν δεν παρεμβαίναμε θα συνεχιζόταν μέχρι σήμερα». Συγχρόνως, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» των πολιτών προς τον πρωθυπουργό «προσωπικά» και στην κυβέρνησή του, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα παραδείγματα της «πρωτοφανούς», όπως είπε, «επιτελικής ανικανότητας», από τα «λάθη» στο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, μέχρι την παρέμβαση εισαγγελέα για τη μη επιβολή καραντίνας στη Θεσσαλονίκη, πριν από τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου.

«Δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «συντεταγμένη προπαγάνδα», επικαλούμενος δημοσιεύματα κατά τα οποία τη στιγμή της κορύφωσης του δεύτερου κύματος η Ελλάδα ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και κατατάσσεται στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με βάση την ανθεκτικότητα της στην πανδημία.

«Ό, τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα, κύριε Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός», τόνισε και τον κατηγόρησε για αδιαφορία απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που «συνδέεται με επίσης συγκεκριμένες αξίες, ιδέες, στρατηγικές», σε αντίθεση με «το αμέριστο ενδιαφέρον» του για «κάποιες κοινωνικές ελίτ».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκάνδαλο με το διπλό σύστημα καταγραφής» και άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού ότι προτίμησε την αντιπαράθεση στη Βουλή αντί για την ανταλλαγή απόψεων, κατηγορώντας τον ότι «αγνοεί τους πάντες, αποφασίζει και διατάζει, όχι μόνο πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά και με κλειστά αυτιά». «Δεν ακούτε κανέναν και δεν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα της ανικανότητας, της ανεμελιάς, των ιδεοληψίων σας», είπε και αναφερόμενος σε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εφαρμόστηκαν, τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει «ακριβώς το ίδιο που μας οδήγησε στην τραγωδία των τελευταίων μηνών».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις πατέντες, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως την ίδια πρόταση την έχει διατυπώσει σε άρθρο του ο πρωθυπουργός και αντέκρουσε την αιχμή του κ. Μητσοτάκη στην πρωτολογία του ότι «πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο».

«Η Ε.Ε. έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού φανερώνει την «εμμονή» του «ενάντια σε κάθε δημόσιο αγαθό», κάτι που αποτελεί «τροχοπέδη για τη συλλογική προσπάθεια των κοινωνιών μας να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνόψισε ότι η «τραγωδία» στην οποία έχουμε οδηγηθεί οφείλεται κατά ένα μέρος «στις ιδεολογικές εμμονές» της κυβέρνησης και κατά ένα μέρος «στην ανικανότητα του επιτελικού κράτους», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ζητώντας από την κυβέρνηση να «αλλάξει στρατηγική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή