Π. Κολιαστάσης: Το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ.

Π. Κολιαστάσης: Το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δημοσκοπήσεις που κλείνουν το 2020, η πανδημία και οι επιπτώσεις της σε υγεία και οικονομία βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κοινής γνώμης. Η ανησυχία για τη δημόσια υγεία και την πορεία της οικονομίας είναι διάχυτη στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Ταυτόχρονα, οι αρνητικές κρίσεις για τη διαχείριση του κορωνοϊού από την κυβέρνηση έχουν αυξηθεί σημαντικά, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό σκέλος. Παρ’ όλα αυτά, η Ν.Δ. διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας στην πρόθεση ψήφου ποσοστό αντίστοιχο με το εκλογικό ποσοστό του Ιουλίου 2019. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί.

Φαίνεται πως υπάρχουν τρεις ερμηνείες. Πρώτον, παρότι οι θετικές αξιολογήσεις για την κυβερνητική διαχείριση του κορωνοϊού έχουν υποχωρήσει, παραμένουν εντούτοις σε υψηλά επίπεδα, επιτρέποντας κατά τα φαινόμενα στην κυβέρνηση να διατηρεί την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας της εκλογικής της βάσης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις τάσεις του Δεκεμβρίου 2020, το 45% της κοινής γνώμης κρίνει θετικά τη συνολική κυβερνητική αντιμετώπιση της πανδημίας. Συναφώς το 39% των πολιτών εμπιστεύεται τη Ν.Δ. στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της COVID-19.

Δεύτερον, από τη στιγμή που η ψήφος εκλαμβάνεται συχνά ως μια άσκηση σύγκρισης ανάμεσα σε δύο εναλλακτικές, η κυβέρνηση εμφανίζεται να υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες. Στην ίδια έρευνα, είναι ενδεικτικό ότι τόσο στη γενική αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στη διαχείριση των οικονομικών της επιπτώσεων, η Ν.Δ. προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 24,3% και 13,8% αντίστοιχα. Προβάδισμα που αποτυπώνεται επίσης και στην αξιολόγηση των συνολικών χειρισμών του πρωθυπουργού, που επικροτούνται από το 49,4% των πολιτών, έναντι των χειρισμών του αρχηγού της αντιπολίτευσης, που εγκρίνονται από το 32,2% αντίστοιχα.

Τρίτον, είναι πιθανό ότι η λεγόμενη αρνητική κομματική ταύτιση εξακολουθεί να επηρεάζει, σε ένα βαθμό, την εκλογική συμπεριφορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα που θέτει η MRB «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε εάν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές», το 41,4% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 37,7% επιλέγει τη Ν.Δ. Με άλλα λόγια, η αντι-ΣΥΡΙΖΑ τάση παραμένει ισχυρότερη της αντι-Δεξιάς. Συναφώς η πολιτική έκφραση της πρώτης τάσης σχεδόν μονοπωλείται από την κυβερνητική παράταξη, ενώ η εκπροσώπηση της δεύτερης κατανέμεται σε περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
* Ο κ. Πάνος Κολιαστάσης είναι διδάκτωρ Πολιτικής Ανάλυσης και Επικοινωνίας στο Queen Mary University of London (QMUL) και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή