Ανοίγει με κανόνες το λιανεμπόριο – 610 νέα κρούσματα

Ανοίγει με κανόνες το λιανεμπόριο – 610 νέα κρούσματα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα, υπό συγκεκριμένους κανόνες, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Κατά την τριτολογία του στη συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα «θα ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα εκτός από κόκκινες περιοχές οι οποίες θα λειτουργήσουν με click away».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε το σταδιακό αυτό άνοιγμα να μην οδηγήσει πάλι σε αύξηση των κρουσμάτων, κατεύθυνση προς την οποία «πρέπει να δουλέψουμε όλοι με προσοχή», όπως είπε.

Παραμένει, δοκιμαστικά, το πρόστιμο στα 300 ευρώ

Αναφερόμενος στα πρόστιμα, και απαντώντας σε σχετική κριτική που άσκησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι, ως ένδειξη καλής θέλησης, είναι διατεθειμένος να κρατήσει το πρόστιμο στα 300 ευρώ για άλλη μία εβδομάδα – δέκα μέρες, «για να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες»

Κατά την πρωτολογία του, ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει επέκταση δύο μέτρων

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι:

  • Οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία θα επωφεληθούν και τον Φεβρουάριο από την απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής ενοικίου, με τους ιδιοκτήτες των αντίστοιχων ακινήτων να αποζημιώνονται με το 80% επί του μισθώματος.
  • Επεκτείνονται για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

Τα νέα κρούσματα

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, γνωστοποιούντο από τον ΕΟΔΥ τα νεότερα αριθμητικά δεδομένα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 610 νέα κρούσματα, 319 διασωληνωμένοι και 34 νέοι θάνατοι.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την ευρύτερη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, η οποία φαίνεται να συνετέλεσε καθοριστικά στη θετική εισήγηση των επιστημόνων.

Οι κανόνες της επανεκκίνησης

Όσον αφορά στις διαδικασίες επανεκκίνησης του λιανεμπορίου και συγκεκριμένων κλάδων υπηρεσιών από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου:

Η μετάβαση στα καταστήματα που ανοίγουν θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 και ο καταναλωτής θα έχει χρονικό περιθώριο δύο ωρών για να ολοκληρώσει την αγορά του.

Θα υπάρχει «πλαφόν» καταναλωτών ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος που θα είναι πιο αυστηρό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Με «πλαφόν» και αποστάσεις θα λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κλπ.

Πιο αναλυτικά: 

– Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.

– Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

– Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

– Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα καταστήματα είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

– Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

– Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

– Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Δείτε εδώ ολόκληρο το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων καθώς και τις προβλέψεις για κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.