Πράσινο φως για λιανεμπόριο

Πράσινο φως για λιανεμπόριο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αυστηρή προειδοποίηση ότι ενδεχόμενες εικόνες συνωστισμού και φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων θα οδηγήσουν σε νέο κλείσιμο των καταστημάτων, ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στη χώρα. 

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν ξανά με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ. οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι υπηρεσίες διαιτολογίας και τα ΚΤΕΟ. Για τη μετακίνηση των πελατών προς τα καταστήματα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 (εναλλακτικά το έντυπο βεβαίωσης κίνησης) με την επιλογή 2. Ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του δύο ώρες για τις αγορές του. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καταναλωτών στα καταστήματα έως 100 τ.μ. είναι τέσσερις και για τα καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιπλέον ένας καταναλωτής ανά 25 τ.μ. Η αναλογία αυτή ισχύει και για τους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων. 

Με μάσκα

Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας παντού, ενώ θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων στις ουρές στα ταμεία. Τα καταστήματα δύνανται να ανοίξουν και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι στις περιοχές στις οποίες ισχύουν τα αυξημένα περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. σε δήμους της Δυτικής Αττικής και άλλες περιφερειακές ενότητες ανά τη χώρα, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away. Για πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων αλλά και για καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520.

Οπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. καθώς και η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μία «συμφωνία ευθύνης» που πρέπει να κάνουν όλοι για να τηρήσουν τα μέτρα και τόνισε ότι εάν από την παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών φανεί έστω και τάση επαναφοράς του πανδημικού κύματος, τότε «θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα».

Το πράσινο φως για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου έδωσε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες ήταν 610, δηλώθηκαν 34 θάνατοι και διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 319 ασθενείς. 

Οι καθηγητές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα δύσκολο να συμπιεστεί περαιτέρω η επιδημία λόγω των καιρικών συνθηκών, εξέφρασαν ωστόσο την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στη Δυτική Αττική και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. 

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την άρση του πιο αυστηρού lockdown στον Δήμο Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής, στον Δήμο Κοζάνης (πλην της δημοτικής κοινότητας Κρόκου), στον Δήμο Εορδαίας (πλην της Σιάτιστας), στις κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου Ροδόπης, στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας και στην Κέλλη Φλώρινας. 

Πιο αυστηρά μέτρα

Αντίθετα, αυστηρότερα μέτρα ισχύουν πλέον στον Δήμο Αχαρνών της Ανατολικής Αττικής, ενώ παρατείνεται έως 25 Ιανουαρίου το πιο αυστηρό lockdown στον Δήμο Ελευσίνας, στην κοινότητα Ανθήλης Δήμου Λαμιέων, Παλαιοκάστρου Λασιθίου, στην Κάλυμνο, στη Σπάρτη, στη Βοιωτία, στη Λέσβο και στην Αργολίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή