Αλέξης Τσίπρας: Επιτελική ανικανότητα κατά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

Αλέξης Τσίπρας: Επιτελική ανικανότητα κατά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, επιχειρώντας να αναδείξει μέσα από τις αντιφάσεις της κυβέρνησης την αδυναμία της, όπως υποστήριξε, να προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο 3ο κύμα. Στο κάδρο μπήκε για άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει: «Δεν είστε πρωθυπουργός χωρίς ευθύνη, αλλά ανεύθυνος πρωθυπουργός. Οι νεκροί δεν είναι στατιστική», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως απάντηση στους πίνακες που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο θέμα του εθνικού συστήματος υγείας: «Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές, αν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ;». Στη συνέχεια, απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει χθες, όχι μόνο με λόγια, αλλά κυρίως στην πράξη. Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις της κοινωνικής τραγωδίας που ζούμε, αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Για τους χώρους δουλειάς όπου συνωστίζονται μεγάλοι αριθμοί εργαζομένων; Για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, συχνά ευάλωτους και ευπαθείς; Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αν η κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από το σύνδρομο του παντογνώστη; Αν δεν συμπεριφερόταν δημόσια και προκλητικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ασυγχώρητη αμέλεια και ανεμελιά;».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επιτελική ανικανότητα» του Μαξίμου, αναφέροντας ανακοινώσεις υπουργών: «5 Νοεμβρίου λέγατε ότι 3 εβδομάδες lockdown είναι αρκετές. 17 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία δεν θα μείνουν κλειστά μέχρι τα Θεοφάνια. Μια μέρα μετά, ο ίδιος ανακοίνωνε ότι θα ανοίξει η εστίαση πριν από τα Χριστούγεννα. Το πρωί της 2ας Ιανουαρίου ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε ότι το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο κ. Πέτσας ανακοίνωνε παράταση του γενικού lockdown».

Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση σε σχέση με την πρόταση που είχε διατυπώσει για την εξασφάλιση της πατέντας των εμβολίων από την Ε.Ε. «Είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μια πρόταση την οποία είχε διατυπώσει εδώ και μήνες ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Μόσιαλος, αλλά και εσείς ο ίδιος υπογράψατε». Η βεντάλια της κριτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξε και στο θέμα της οικονομίας, θυμίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είχε χτυπήσει καμπανάκι από τον Μάρτιο στην κυβέρνηση για να προλάβει την ύφεση: «Τα προσωρινά λουκέτα του lockdown γίνονται πλέον μόνιμα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή