Σύγκρουση, αλλά και πεδία συναίνεσης στη Βουλή

Σύγκρουση, αλλά και πεδία συναίνεσης στη Βουλή

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δείγματα καλής θέλησης και βούλησης για συνεννόηση, κορυφώθηκε η μαραθώνια χθεσινή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών της, αν και δεν απουσίασαν σε πρώτη φάση οι εκατέρωθεν συγκρουσιακές διαθέσεις.

Τον τόνο έδωσε στο κλείσιμο της διαδικασίας ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όχι μόνο δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι συμμερίζεται τον προβληματισμό προτάσεων που του έγιναν, όπως της κυρίας Φώφης Γεννηματά για την πρωτοβάθμια φροντίδα και για αλλαγές στο σύστημα της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και αποσύροντας, τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα, απόφαση που είχε με την πρωτολογία του ανακοινώσει, για αύξηση του προστίμου που επιβάλλεται σε εκείνους οι οποίοι παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα. Νωρίτερα, αν και εν μέσω οξύτατης κριτικής προς την κυβέρνηση, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωναν ότι έχουν τη βούληση να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και υπέβαλαν προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. 

«Το πρόστιμο για τους παραβάτες, για όσους επιμένουν συνειδητά να παραβιάζουν τα μέτρα, θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500, ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας», ανέφερε αρχικώς ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά πρώτος και ν’ ακολουθούν στη συνέχεια και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης, μνημονεύοντας την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού σημείωσε ότι βρήκε ενδιαφέροντα όσα σχετικά με το θέμα αυτό είχε πει ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι δεν θα υλοποιηθεί η αρχικώς ανακοινωθείσα απόφαση, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα επτά έως δέκα ημερών: «Ως ένδειξη καλής θέλησης και εμπιστοσύνης, θα κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ. Να δούμε την ανταπόκριση των πολιτών. Χρειάζεται να χτίσουμε μεγάλη κοινωνική συμμαχία, αλλά και οι προκλητικότατες συμπεριφορές να μη μείνουν ατιμώρητες», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και δεν ξέρει τι του γίνεται», σχολίασαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ την αλλαγή αυτή, σε μια κίνηση διατήρησης του κλίματος μετωπικής σύγκρουσης. 

Αξιοσημείωτο είναι πως, λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σχολίαζε πως το ΚΙΝΑΛ προσήλθε στη χθεσινή συζήτηση με προτάσεις καλύτερα και περισσότερο επεξεργασμένες συγκριτικώς με εκείνες που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, στη δευτερολογία του, αφού υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός υιοθετεί λόγο διχαστικό, αλαζονικό και επιθετικό, σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την ψυχραιμία του και δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν έχει καθαρή σκέψη για λήψη σωστών αποφάσεων.

Προσωπικό τόνο στην κριτική του έδωσε με τη δευτερολογία του και ο κ. Βελόπουλος, κάνοντας λόγο για «παλαιοκομματικό πρωθυπουργό», με τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει αναφορικά με τις γνωστές απόψεις του προέδρου της Ελλ. Λύσης για τα εμβόλια: «Καταλαβαίνω ότι θέλετε να κλείνετε το μάτι στους αντιεμβολιστές, ένα ακροατήριο πολιτικό το οποίο ενδεχομένως σας ενδιαφέρει».

Επιθετική κριτική, τέλος, άσκησε εκ νέου ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, κάνοντας λόγο για «χρεοδουλοπαροικία». «Ο βαθμός αυταρέσκειας και αλαζονείας του κ. Βαρουφάκη δεν θα σταματήσει να με αιφνιδιάζει», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Για να κλείσει τη συνεδρίαση με την πρόβλεψη ότι οι επόμενοι τρεις μήνες «θα είναι δύσκολοι. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μετά τον Απρίλιο τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν πολύ καλύτερα», συμπλήρωσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή