Οι αριθμοί που οδήγησαν στο προσεκτικό άνοιγμα

Οι αριθμοί που οδήγησαν στο προσεκτικό άνοιγμα

Βελτιωμένοι 11 κρίσιμοι δείκτες από τις 14/12, όταν σταμάτησε το πρώτο lockdown

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωμένη να κινείται στη λεπτή γραμμή μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών, είναι η κυβέρνηση, που μετά το προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου στρέφει την προσοχή της στο επόμενο βήμα.

Οι σχετικές αποφάσεις είναι προφανές πως θα ληφθούν με βάση την πορεία των κρουσμάτων και το εύρος της πίεσης στο σύστημα υγείας το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά ο στόχος έχει ήδη προσδιοριστεί: να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια και εάν τούτο δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον η Γ΄ Λυκείου, το αργότερο σε δύο εβδομάδες από τώρα, δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν η επιδημιολογική εικόνα παραμείνει ικανοποιητική κατά την τρέχουσα εβδομάδα, που θα επαναλειτουργήσει, έστω με περιορισμούς, το λιανεμπόριο, η επιστροφή στις τάξεις δεν αποκλείεται να γίνει την επόμενη Δευτέρα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «εφαρμόζουμε το πιο σκληρό και παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη», αλλά θα πρέπει να προσμετρηθεί πλέον το μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος των αυστηρών μέτρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για επαρκή «έλεγχο» της πανδημίας, καθώς διαπιστώνεται πως το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου σε επίπεδο κρουσμάτων δεν ήταν τελικά ισχυρό. Επίσης, εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο ότι τα άτομα άνω των 60 ετών –που θεωρούνται υψηλού κινδύνου– είναι σαφές πως τηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μέτρα προστασίας. Στον αντίποδα, πηγή ανησυχίας αποτελεί η διαπιστωμένη κόπωση του πληθυσμού αλλά και η αναμενόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, που ευνοεί τη διάδοση του ιού.

Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από τον πίνακα που δημοσιεύει η «Κ» και στον οποίο βασίστηκε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προκειμένου να ανοίξει το λιανεμπόριο, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι στις 14 Δεκεμβρίου, όταν και ήρθη για πρώτη φορά το αυστηρό lockdown ενόψει της εορταστικής περιόδου. Οταν δηλαδή επαναλειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα –με click away–, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία κ.λπ. Ειδικότερα, σε συνολικά 11 κρίσιμους δείκτες, από τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων μέχρι τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καταγράφεται καλύτερη εικόνα και μάλιστα οι μέθοδοι ελέγχου της διασποράς του ιού βελτιώνονται συνεχώς. Ετσι, το γεγονός ότι ειδικοί και κυβέρνηση αποφάσισαν να αναλάβουν το λελογισμένο ρίσκο του προσεκτικού ανοίγματος αποτελούσε μονόδρομο με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Οι αριθμοί που οδήγησαν στο προσεκτικό άνοιγμα-1

Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, την κυβέρνηση απασχολεί πλέον και ο οικονομικός αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων, καθώς το κόστος του lockdown υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ στον προϋπολογισμό του 2021 για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία έχουν εγγραφεί συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία, πάντως, διατηρείται το «μαξιλάρι» των 32 δισ. ευρώ, ενώ γίνονται σκέψεις, εάν απαιτηθεί, η χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα να βγει στις αγορές, καθώς έχει διαπιστωθεί σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ότι είναι σε θέση να δανείζεται με εξαιρετικά ευνοϊκά επιτόκια. Παράλληλα, «αχτίδα φωτός» αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έστω και όχι με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου θα εκταμιευθεί ως «προκαταβολή» προς την Ελλάδα το 13% του ποσού που δικαιούται και το οποίο μεταφράζεται σε 2 δισ. ευρώ ως επιχορηγήσεις και 1,5 δισ. ευρώ ως δάνεια. Ενδεικτικό της αντίστροφης μέτρησης που έχει αρχίσει για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ότι τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λισσαβώνα, την προεδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος είχε συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα με τον Πορτογάλο ομόλογό του. 

Στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν: Πρώτον, το ευρωπαϊκό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για τις 7 Μαΐου, στο Πόρτο, κοινωνική σύνοδο της Ε.Ε. Δεύτερον, τα κριτήρια με βάση τα οποία θα χορηγούνται τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συγκεκριμένα πρότζεκτ. Και, τρίτον, πιθανοί «κόφτες» ώστε πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να μην καταλήξουν σε εταιρείες-ζόμπι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή