ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλές τάσεις και εν-τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολλές τάσεις  και εν-τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι ίσως η πρώτη φορά που στον ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί το επόμενο διάστημα πιο επιτακτικά η συζήτηση για τον ρόλο των τάσεων και την πιθανότητα αλλαγών στον τρόπο που γίνεται ο εσωκομματικός διάλογος. Οι αντιδράσεις ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα social media έκαναν σαφές πως δεν είδαν με πολύ καλό μάτι την «καταιγίδα» των κειμένων και τις νέες προσθήκες τάσεων – ρευμάτων που μπήκαν στην καθημερινότητα της Κουμουνδούρου από τη νέα χρονιά. Η ανθρωπογεωγραφία στον ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε και κάποια κομματικά στεγανά έσπασαν. Ο νέος εσωκομματικός χάρτης είναι εξίσου περίπλοκος, με τους θεματοφύλακες της ριζοσπαστικής ψυχής του κόμματος να κονταροχτυπιούνται με τους υπέρμαχους της διεύρυνσης προς το Κέντρο.  

Κίνηση Μελών

Το διαζύγιο που συζητήθηκε πιο πολύ έγινε στις τάξεις της πλειοψηφίας. Η Κίνηση Μελών των Ν. Παππά, Κ. Ζαχαριάδη, Χρ. Σπίρτζη, Ρένας Δούρου, Γ. Μπαλάφα και Ν. Σαντορινιού συνεχίζει να δουλεύει για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχούν, όπως δηλώνει μέλος της στην «Κ», για το νέο κύμα εσωστρέφειας και για αυτό τον λόγο στη σημερινή συνεδρίασή τους δεν σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν κάποιο καινούργιο κείμενο. Υπολογίζεται πως στην Κ.Ο. αριθμούν περίπου 40 βουλευτές. Στέλεχος της τάσης εξηγούσε πως ο Π. Πολάκης δεν συμμετέχει σε καμία συντονισμένη ομάδα, απλώς έχει μια παράλληλη πορεία μαζί τους.

ΡΕΝΕ

Από τα σπλάχνα των προεδρικών προέκυψε η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως η διάσπαση οριστικοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου το βράδυ, που για τελευταία φορά οι Αντ. Κοτσακάς, Π. Ρήγας και Ν. Σκορίνης συνυπήρξαν μαζί με τους συντρόφους τους της Κίνησης Μελών. Μέχρι 10 βουλευτές φαίνεται πως ακολουθούν το ρεύμα που διαφωνεί με τη συνέχιση της ύπαρξης των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει τον παραγοντισμό μέσα στο κόμμα. Οι πασοκογενείς μοιράζονται μεταξύ των δύο τάσεων της πλειοψηφίας.

«Ομπρέλα»

Οταν οι «53+» των Ευκλ. Τσακαλώτου, Χ. Παπαδόπουλου, Θ. Δρίτσα, Π. Λάμπρου και Μ. Υδραίου, που σχηματίστηκαν πριν από τις ευρωεκλογές του 2014, συναντούν τη «γερουσία» του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης) και συμπορεύονται με το Αριστερό Δίκτυο του Δ. Βίτσα και του Κ. Πουλάκη, τότε ανοίγει μια… «Ομπρέλα» στο κόμμα. Στο νέο διατασικό σχήμα της Κουμουνδούρου υπάρχουν και μεταγραφές, καθώς συμμετέχει ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ από τα προβεβλημένα στελέχη ξεχωρίζουν οι υπογραφές του Ανδρέα Ξανθού και της Ρένας Σβίγγου. Τα ηχηρά ονόματα που συμμετέχουν στην κίνηση της δίνουν ένα ειδικό βάρος και κατά πολλούς αποτελεί ρυθμιστή πολλών εξελίξεων στην Κουμουνδούρου. Από τους 86 της Κ.Ο. υπολογίζεται πως τις απόψεις της τάσης υιοθετούν πάνω από 15 βουλευτές και όλοι είναι πολέμιοι της «άνευ όρων πασοκοποίησης».

Παρά τω προέδρω…

Το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχουν χαρακτηριστεί και «τσιπροφύλακες», αναλαμβάνοντας κρίσιμους ρόλους, τους έχει κρατήσει μακριά από ομαδοποιήσεις, έχοντας ωστόσο «προεδρικές» αναφορές. Ο Δ. Τζανακόπουλος (πρώην Αριστερό Δίκτυο), η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλ. Χαρίτσης, ο Μ. Καλογήρου και ο Ν. Ηλιόπουλος είναι οι νέοι «βασικοί μέτοχοι» της Κουμουνδούρου.

Οι «Νέστορες»

Ο Γ. Δραγασάκης (συνομιλεί με την «Ομπρέλα»), ο Αλ. Φλαμπουράρης (είναι κοντά με τους προεδρικούς) καθώς και οι εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Σταθάκης και Αλ. Μπαλτάς είναι τα τέσσερα πρόσωπα των οποίων τη γνώμη σέβεται και μετράει πολύ ο Αλ. Τσίπρας. Κινούνται αυτόνομα και συμβάλλουν με τον τρόπο τους στο πρόγραμμα και στη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης.

«Γέφυρα» – πρώην ΔΗΜΑΡ

Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έχουν φέρει πολύ κοντά στην «Ομπρέλα» τα στελέχη της «Γέφυρας» (Ν. Μπίστης, Α. Λιάκος, Σ. Βαλντέν, Σ. Δανέλλης), που πρωτοστάτησε στην επιχείρηση διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν πιο αποφασιστικές κινήσεις για τη σύμπλευση με το ΚΙΝΑΛ. Να μην εμπλακούν στις εσωκομματικές διαμάχες επιθυμούν τα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος και Δ. Χατζησωκράτης και διατηρούν άριστες σχέσεις τόσο με τη «Γέφυρα» όσο και τους προεδρικούς. 

Οι ανένταχτοι

Πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχουν αφομοιωθεί πλήρως πλέον στο κόμμα. Oλγα Γεροβασίλη και Γ. Κατρούγκαλος δεν δηλώνουν μέλη κάποιας ομάδας, παρακολουθούν ωστόσο πολύ στενά την εσωκομματική κούρσα. Υπολογίζεται πως περίπου 20 βουλευτές έχουν επιλέξει να παραμείνουν ανένταχτοι.