«Θετική η επανέναρξη διερευνητικών επαφών»

«Θετική η επανέναρξη διερευνητικών επαφών»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συζητήσαμε τις εξελίξεις με τη διάσημη πολιτική αναλύτρια και δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Habertürk και της ιστοσελίδας haberturk.com, Ναγκεχάν Αλτσί.

Η κ. Αλτσί, η οποία είναι γνωστό πως έχει στενές σχέσεις και επαφές με υπουργούς και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP, μας αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είναι ένα θετικό γεγονός, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορούμε να πούμε πως ξεκινάει ένας διάλογος».

Η ίδια εκφράζει την ικανοποίησή της για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι μια δημοσιογράφος που υποστηρίζει πως η Τουρκία πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τη Δύση. Ως φιλελεύθερη, υποστηρίζω την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την ισχύ της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής και θεωρώ ότι η φιλία Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντική για την ειρήνη στην περιοχή».

Η Αλτσί εκτιμά πως «οι φανατικοί των δύο χωρών προκαλούν ζημιά και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, και η εχθρότητα προκαλεί ζημιά και στις δύο χώρες. Ενώ είμαστε λαοί που ζούμε δίπλα εδώ και πολλούς αιώνες, μοιραζόμαστε πολλές κοινές πολιτισμικές αξίες και είμαστε κοινωνίες που μοιάζουμε». Ωστόσο, τονίζει πως «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στα ζητήματα των σχέσεων της Τουρκίας με τη Λιβύη. Οπως και στην Τουρκία, θα πρέπει να μη γίνεται αποδεκτή η ρητορική κάποιων που λένε πως “το Καστελλόριζο είναι δικό μας”».

Οσο για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, υποστηρίζει πως «η επίλυση των προβλημάτων περνάει μέσα από τη διπλωματία και έχοντας ανοιχτούς τους διαύλους του διαλόγου. Εγώ βλέπω τέτοιες προθέσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ελπίζω οι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να αυξήσουν την ισχύ τους στην περιοχή, να μην επισκιάσουν αυτή την προσέγγιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή