«Πράσινο φως» Κομισιόν για το βόρειο τμήμα του Ε65

«Πράσινο φως» Κομισιόν για το βόρειο τμήμα του Ε65

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανάθεση της κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε65 στην ΤΕΡΝΑ. Το τμήμα Τρικάλων- Καλαμπάκας- Εγνατίας (στην περιοχή των Γρεβενών) έχει μήκος 70,5 χλμ από τα συνολικά 180 χλμ του Ε65.

Όπως δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, «η κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας θα ολοκληρώσει το ελληνικό τμήμα του Ε65 και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των περιοχών που εξυπηρετεί ο αυτοκινητόδρομος. Η απόφαση αυτή θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να στηρίξει την κατασκευή της σημαντικής αυτής υποδομής, η οποία αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου». Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν συνιστά κρατική ενίσχυση η εκτέλεση του έργου από την ΤΕΡΝΑ, συνυπολογίζοντας και τις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση του οδικού άξονα.

Η Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου από το ελληνικό Δημόσιο, ύψους 442 εκατ. ευρώ (το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης). Όπως συνέβη και με το νότιο τμήμα (Λαμία- Ξυνιάδα) του Ε65, το τμήμα θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και κατόπιν θα παραχωρηθεί για λειτουργία στον παραχωρησιούχο «Κεντρική Οδό». Εφόσον το κόστος λειτουργίας δεν θα καλύπτεται από τα έσοδα του τμήματος (από τον σταθμό διοδίων και το σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών που περιλαμβάνει), το Δημόσιο θα καλύπτει το υπόλοιπο (η Επιτροπή ενέκρινε την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης από το Δημόσιο έως 38 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας).

Για να ξεκινήσουν τα έργα, θα πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης του Ε65 (ώστε να περιλάβει τους όρους του «ανεξάρτητου» βόρειου κομματιού) και κατόπιν να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική του αδειοδότηση και ό,τι άλλο απομένει από μελέτες.

Υπενθυμίζεται ότι το νότιο τμήμα (Λαμία- Ξυνιάδα) βρίσκεται υπό κατασκευή και η παράδοσή του τοποθετείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, συνυπολογίζοντας καθυστερήσεις λόγω ζημιών που υπέστη το έργο από τον Ιανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή