Κομισιόν για Τουρκία: Καλές οι δηλώσεις, καλύτερες οι πράξεις

Κομισιόν για Τουρκία: Καλές οι δηλώσεις, καλύτερες οι πράξεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι δηλώσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Όπως σημείωσε, «οι ανακοινώσεις είναι καλές, αλλά είναι καλύτερες οι σταθερές πράξεις».

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ανέφερε πως θα ενθαρρύνει την Άγκυρα «να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων».

«Το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, «έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».

Ν. Δένδιας: Μόνο βάσει του διεθνούς δικαίου επιλύεται η διαφορά με Τουρκία

Μήνυμα πως μια Τουρκία που θα τηρεί τους κανόνες, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προσεγγίσει την Ευρώπη, είναι καλοδεχούμενη για την Ελλάδα, έστειλε με συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα DIÁRIO DE NOTÍCIAS ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, το Σάββατο.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές πως η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε πως δεν είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί, αναφέροντας ότι η Ελλάδα ήδη το επέλυσε με την Ιταλία και την Αίγυπτο και θα το επιλύσει με την Αλβανία. Επισήμανε πως σε περίπτωση που οι δύο χώρες δεν φθάσουν σε συμφωνία για τις τεχνικές ιδιαιτερότητες, θα πορευτούν στη Χάγη για να τις επιλύσουν.

Η Τουρκία συνδέει τις διερευνητικές με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Το πρωί της Δευτέρας, πάντως, η Άγκυρα ανέβασε τους τόνους, συνδέοντας τις διερευνητικές με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε πως «καταδικάζει έντονα τις αλαζονικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά του Ισλάμ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή