Ανεβάζουν στροφές οι τάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Ανεβάζουν στροφές οι τάσεις ΣΥΡΙΖΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι τάσεις δεν είναι μόνιμο σχήμα, δεν νοούνται ως μικρογραφία κόμματος με κάθετη οργανωτική δομή και διοικητικά όργανα και πολύ περισσότερο με δική τους πειθαρχία», αναφέρει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας όμως πως «διαμορφώνονται στη βάση πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων (συνολικών ή επιμέρους) που δημοσιοποιούνται σε κείμενο, καθιστώντας τες διακριτό ιδεολογικό/πολιτικό ρεύμα». Τι σημαίνει αυτό; Τα στελέχη που την Κυριακή μέσα από τηλεδιασκέψεις διαμόρφωσαν την ιδεολογική πλατφόρμα των τάσεων που συμμετέχουν λειτούργησαν απολύτως με βάση το καταστατικό του κόμματος. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι κατά πόσον τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτή η πολυφωνία βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκοπική ανάκαμψη που επιχειρείται, αλλά και αν οι κανόνες που θέτει το καταστατικό τηρούνται.

Η συζήτηση για τη χρησιμότητα των τάσεων, όπως ανέφερε η «Κ» την Κυριακή, έχει φουντώσει, και αυτό μαρτυρά ένα νέο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε, «αγνώστου ταυτότητας», από «μέλη και φίλους» του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται να μην χαρίζεται στις ομαδοποιήσεις: «Θέλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό και τη βαθιά ανησυχία μας για τη λειτουργία των τάσεων, τις φραξιονιστικές πρακτικές ή/και συγκρούσεις στο κόμμα και για τη διαμόρφωση και δημοσιοποίηση κειμένων μέσα από διαδικασίες κλειστές και σε στενό κύκλο ολίγων στελεχών». Η σκοπιμότητα αυτή της πρωτοβουλίας αντιμετωπίζεται καχύποπτα από κορυφαία στελέχη του κόμματος, που αναμένουν σε πρώτη φάση να δουν τους συντάκτες του κειμένου.

Η σύγκρουση «προεδρικών με προεδρικούς» συνεχίζεται και η πλειοψηφούσα τάση της Κίνησης Μελών συνεδρίασε την Κυριακή δείχνοντας τη δυναμική της. Πάνω από 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (συνολική δύναμη 695) συνδέθηκαν διαδικτυακά, ενώ περίπου οι μισοί βουλευτές από τους 86 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συμμετείχαν στην πολύωρη συζήτηση. Ν. Παππάς, Κ. Ζαχαριάδης, Χ. Σπίρτζης, Ν. Σαντορινιός, Γ. Μουζάλας, Τ. Αλεξιάδης, Κ. Νοτοπούλου, Α. Μεϊκόπουλος, Χ. Γιαννούλης ήταν μερικά μόνο από τα μέλη της Κ.Ο. που συμμετείχαν. Νέο κείμενο δεν υπήρξε, καθώς όλοι συμφώνησαν πως αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή των ομόφωνων αποφάσεων για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του κόμματος της αριστερής προοδευτικής παράταξης, από το προοδευτικό Κέντρο μέχρι τη ριζοσπαστική Αριστερά. Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε η ανάγκη συσπείρωσης προοδευτικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα εγγυηθεί μια μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση. Νέα είσοδος στην Κίνηση Μελών είναι ο ευρωβουλευτής Π. Κόκκαλης. Τη συζήτηση παρακολούθησαν η Ο. Γεροβασίλη αλλά και ο Γ. Κατρούγκαλος, ενώ τον λόγο πήρε και ο Π. Πολάκης, αν και δεν συμμετέχει στην τάση. Από τους ΑΝΕΛ το «παρών» έδωσε η Μ. Χρυσοβελώνη και από τη ΔΗΜΑΡ ο Θ. Ξανθόπουλος, ο Δ. Αναγνωστάκης κ.ά.

Το προεδρικό ρεύμα της ΡΕΝΕ (Α. Κοτσακάς, Π. Ρήγας, Ν. Σκορίνης) συνεδρίασε παρουσία πρώην και νυν βουλευτών. Στο νέο κείμενό τους αναφέρονται «στον αναγκαίο σεβασμό στα μέλη του κόμματος και όχι στην επανάληψη φαινομένων προσωπικών διαδρομών, στεγανών και άγονων ιδεολογικών αναμετρήσεων». Συμπληρώνουν πως στόχος «δεν είναι η διαμόρφωση εσωκομματικών συσχετισμών και η εμπλοκή στις νομαρχιακές συνδιασκέψεις. Στόχος είναι η καθημερινή συνάντηση με την κοινωνία, τα κινήματα, την παραγωγή, τη νεολαία».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει, αφού μέχρι τώρα οι τόνοι δεν έχουν ανέβει μέσα στο κόμμα. Επικεντρώνει στην πανδημία και με ανάρτησή του στο Facebook ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για το λιανεμπόριο:

– Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

– Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.

– Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή