Επίθεση Άγκυρας σε Δένδια: Καταπιεστική πολιτική κατά της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη

Επίθεση Άγκυρας σε Δένδια: Καταπιεστική πολιτική κατά της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προκλητικούς τόνους, υιοθετώντας σκληρή ρητορική, κινείται η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον Νίκο Δένδια, για το ζήτημα των μειονοτήτων.

Νωρίτερα, με δήλωσή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση της γείτονος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

Στην απάντησή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η Ελλάδα με την καταπιεστική της πολιτική εναντίον της “τουρκικής” (όπως την αποκαλεί) μειονότητας της Θράκης έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». «Είναι κωμικοτραγικό ένας υπουργός Εξωτερικών μιας τέτοιας χώρας να κατηγορεί τη χώρα μας για μειονοτικά δικαιώματα», σημειώνει.

Η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από άλλες συνθήκες.

Ενώ, η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως, η Ελλάδα στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, της άρνησης της τουρκικής ταυτότητας και στα ζητήματα της εκπαίδευσης πρέπει να συζητήσει, με διάλογο, με την «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι:

«Είναι κωμικοτραγικό ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας, η οποία έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην ‘Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης’, επικρίνει την χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της Ρωμαίικης, Ορθόδοξης Μειονότητας σε συντονισμό με τους Ρωμιούς, Ορθόδοξους πολίτες μας. Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της ‘Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης’ στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και θεωρεί τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά αντίθετα υπάρχει οπισθοδρόμηση.

Η Ελλάδα παραβιάζει επίμονα τα δικαιώματα της ‘Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης’, τα οποία απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και από πολυμερείς συμβάσεις. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις καταδικαστικές αποφάσεις που έλαβε το ΕΔΑΔ σχετικά με την άρνηση της ‘τουρκικής ταυτότητας’ της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές απέναντι στα ιεροσπουδαστήρια της Δυτικής Θράκης δείχνουν ότι στην Ελλάδα, όχι μόνο η έκφραση “Τουρκικός” δεν μπορεί πλέον να είναι ανεκτή, αλλά και η έκφραση “Μειονότητα”.

Η Τουρκία έχει ανοίξει στην Ίμβρο σχολεία για μόνο τέσσερις μαθητές στο πλαίσιο των αιτημάτων των Ελλήνων [Ρωμιών, στο κείμενο] Ορθόδοξων πολιτών, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει μειονοτικά σχολεία στη ‘Δυτική Θράκη’. Η μείωση του αριθμού των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο απλός δείκτης της οπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη πριν προβεί σε τέτοιες σοβαρές δηλώσεις και πρέπει πρώτα να φροντίσει τα του οίκου του. 

Ακολουθώντας τα εποικοδομητικά βήματα στα οποία προέβη η χώρα μας προς τις μειονότητες, η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα της ‘Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη’ σε διάλογο με τους ομοεθνείς μας, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της ‘τουρκικής ταυτότητας’ και τα ζητήματα εκπαίδευσης».

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως έδωσε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας μια λίστα, όπου ζητεί άρση του εμπάργκο για τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Αυτό που ζητεί κυρίως η Τουρκία είναι να παραδοθούν οι γερμανικοί κινητήρες για το τουρκικής κατασκευής του άρματος μάχης Altay. Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, ποια ήταν η απάντηση της γερμανικής πλευράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή