Συντηρεί την ένταση η Αγκυρα

Συντηρεί την ένταση η Αγκυρα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανεβάζει κι άλλο τους τόνους η Αγκυρα στις δηλώσεις κατά της Αθήνας, με το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και να ζητάει από τον κ. Νίκο Δένδια «να κοιτάξει πρώτα στον καθρέφτη» όταν κατηγορεί την Τουρκία για τα μειονοτικά δικαιώματα. Αφορμή στάθηκαν οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Ιμβρου και της Τενέδου.

«Είναι κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας η οποία έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Πριν προβεί σε τέτοιες δηλώσεις, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη», προσθέτει ο κ. Ακσόι.

Η Αγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα πως κλείνει μειονοτικά σχολεία και πως δεν ανέχεται την αναγνώριση της «τουρκικής ταυτότητας», ενώ παράλληλα ισχυρίζεται πως στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων της μειονότητας της Θράκης η Ελλάδα οπισθοδρομεί. Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση και να το κάνει με διάλογο με τους ομογενείς μας».

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη κινητικότητα προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και για το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην περιοχή της Κρήτης.

Εμπειροι Τούρκοι διπλωματικοί αναλυτές, με τους οποίους συνομιλήσαμε, αναρωτήθηκαν το τι μπορεί να απασχολήσει τις διερευνητικές επαφές σε περίπτωση που η Αθήνα δεν δεχθεί να συζητηθεί το ζήτημα των χωρικών υδάτων. Καθώς υποστηρίζουν πως από τα χωρικά ύδατα εξαρτάται και το ζήτημα μέρους της υφαλοκρηπίδας, αλλά και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο.

Στην Αγκυρα, αναλυτές ερμηνεύουν τη δήλωση του κ. Δένδια ως μια προσπάθεια της Αθήνας να θέσει νέα θέματα. Υπάρχει, συγκεκριμένα, η υποψία πως την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, η Αθήνα ετοιμάζει νέες κινήσεις δίχως καμία συνεννόηση. Πάντως, η χρονική συγκυρία που επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει τις προθέσεις της σίγουρα δεν ικανοποιεί ιδιαίτερα την Αγκυρα.

Η τελευταία υποστηρίζει πως υπάρχουν περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο Αιγαίο, ενώ άλλες όχι. Τονίζουν πως αυτή η λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερη αξία για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Τουρκία. Αν, όπως λένε οι αναλυτές, η επέκταση γίνει μόνο ανατολικά της Κρήτης, τότε δεν θα κλείνει η δίοδος από και προς το Αιγαίο κι αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα για τις διελεύσεις των τουρκικών πλοίων. Ομως εγείρονται ερωτήματα και για το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τέλος, η εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει πως ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τον κ. Μάας την άρση του άτυπου γερμανικού εμπάργκο για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στην ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους, αποκάλυψε πως ο ίδιος έδωσε στον Γερμανό ομόλογό του μια λίστα με όλα τα οπλικά συστήματα τα οποία το Βερολίνο αρνείται να παραχωρήσει στην Αγκυρα, με άμεση προτεραιότητα για την τελευταία τον κινητήρα που χρειάζεται η Τουρκία για το άρμα μάχης «Αltay».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή