«Προσλαμβάνουν αστυνομικούς αντί για καθηγητές»

«Προσλαμβάνουν αστυνομικούς αντί για καθηγητές»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση θα αποτελέσουν το νέο πεδίο σφοδρής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην Κουμουνδούρου ήδη διερευνούν τις συμμαχίες που έχουν στον χώρο των ανωτάτων ιδρυμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με πρυτάνεις, έκανε λόγο για απαξίωση και «υποβάθμιση αντί για αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων», καταγγέλλοντας «προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων». «Την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας χρειάζονται ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί υπαρκτά αλλά, ευτυχώς, όχι γενικευμένα στο σύνολο των πανεπιστημίων φαινόμενα, ώστε να παρουσιάσει τα δημόσια ΑΕΙ ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε πως φαινόμενα παραβατικότητας λαμβάνουν χώρα σε ορισμένες σχολές: «Προφανώς και ο ευαίσθητος χώρος της δημόσιας ανώτατης παιδείας, ο κατεξοχήν χώρος δημοκρατίας, ιδεών και μόρφωσης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι χώρος βανδαλισμών, βίαιων πράξεων και παραβατικότητας». Μιλώντας με τους πρυτάνεις, τόνισε πως πρόκειται για «φαινόμενα που υπάρχουν σε ορισμένα πανεπιστήμια και αμαυρώνουν τόσο την εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης όσο και την εικόνα του φοιτητικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας, που καμιά σχέση δεν έχουν με αυτά». Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε πως «τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι και δεν θα γίνουν πεδία βολής της κυβερνητικής προπαγάνδας και συκοφάντησης. Πεδία καταστολής και αστυνομοκρατίας. Πεδία πειραματισμών εις βάρος της δημόσιας παιδείας, που ανοίγουν τον δρόμο στην κερδοσκοπία και στην παιδεία για τους λίγους». Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε την αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων και των Συγκλήτων στη δημιουργία σώματος 1.000 οπλισμένων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα ΑΕΙ. «Στο νομοσχέδιο που συζητείται προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών, ούτε καν η προκήρυξη ακόμη και των θέσεων περίπου 300 καθηγητών που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν «σοβαρότατες ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα, έλλειψη διοικητικού προσωπικού και προβληματική υλικοτεχνική υποδομή που σε ορισμένα ιδρύματα είναι μάλιστα υπαρξιακό ζήτημα».

Κάνοντας σαφές πως το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσει δυναμικά στο σύνολο του νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, είπε στους επικεφαλής των ιδρυμάτων πως «όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα δεν θα λυθούν ούτε με τη μείωση στη χρηματοδότηση ούτε με πολιτική που ενισχύει τα κολέγια έναντι των δημόσιων πανεπιστημίων. Ούτε με την πανεπιστημιακή αστυνομία ή με τη διαγραφή των “αιώνιων” φοιτητών. Ούτε βέβαια με τα πειθαρχικά συμβούλια και, κυρίως, δεν θα εξαλειφθούν με τη μείωση των εισακτέων», εξήγησε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων», όπως υποστήριξε, έναντι των δημόσιων πανεπιστημίων.

Το άλλο μέτωπο με την κυβέρνηση για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει συνεχώς τους τόνους της κριτικής, αφορά την πανδημία. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να κατηγορεί το Μαξίμου πως δεν έχει λάβει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της αγοράς. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, υπογράμμισε πως «επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ μόνο τον τελευταίο χρόνο. Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, τα λουκέτα σύντομα θα είναι οριστικά και οι χιλιάδες απολύσεις νέα ζοφερή πραγματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή