ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα από Βρυξέλλες για τα ευρωτουρκικά

Μήνυμα από Βρυξέλλες για τα ευρωτουρκικά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επίσκεψη σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στις συναντήσεις που θα έχει προστέθηκε χθες και αυτή με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Η ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης περιλαμβάνει το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και θέματα εσωτερικής ασφάλειας και συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί επίσης με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον και τον επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι. Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες και με τον κ. Ν. Δένδια.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μεταφέρουν στον Τούρκο υπουργό την επιθυμία της Ε.Ε. για μια θετική ατζέντα αλλά και την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση στις σχέσεις με συγκεκριμένα κράτη-μέλη και αποφυγή μονομερών ενεργειών. Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, η ομαλή έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την προσεχή Δευτέρα, «θα διευκολύνει πολύ» την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και ακολουθεί την τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον κ. Μπορέλ στις 9 Ιανουαρίου. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν έχει προαναγγείλει, παράλληλα, επίσκεψη της κ. Φον ντερ Λάιεν και του κ. Μισέλ στην Αγκυρα πριν από το τέλος Ιανουαρίου. «Για την προετοιμασία αυτής της επίσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών μας θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Καλίν. Εκπρόσωποι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, πάντως, δεν επιβεβαιώνουν ότι έχει προγραμματιστεί αυτή η επίσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτηση στο ιστολόγιό του στις 18 Δεκεμβρίου, είχε αναφερθεί στην «υψηλή πιθανότητα» η Ε.Ε. να υιοθετήσει «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας αν δεν αλλάξει συμπεριφορά τους προσεχείς μήνες. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. έλαβε εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο να προετοιμάσει μια ολοκληρωμένη έκθεση για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου.