Μητσοτάκης: Νέα εθνική αυτοπεποίθηση

Μητσοτάκης: Νέα εθνική αυτοπεποίθηση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αλλαγή status quo της Ελλάδας, που επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης μέσα από μια σειρά πολλών μικρών πραγμάτων που φτιάχνουν ένα μεγαλύτερο παζλ, περιγράφουν οι δημοσιογράφοι του περιοδικού Monocle, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Η φράση που αποδίδει την προσπάθεια βρίσκεται στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης, όπου σημειώνεται πως η Ελλάδα επιδιώκει να δώσει έναν νέο ορισμό του ελληνικού brand, με τον πρωθυπουργό να μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα «ήπιας ισχύος που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει». Το δημοσίευμα, κάνοντας διαφήμιση της Ελλάδας, σχολιάζει ακόμη ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει ώθηση «στην αναπτέρωση της εθνικής αυτοπεποίθησης μετά χρόνια επίπονης οικονομικής λιτότητας και μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης», ενώ ο ίδιος ο τίτλος της συνέντευξης –«Strike up the brand»– είναι αφιερωμένος στο σχέδιο ανανέωσης και αναβάθμισης της διεθνούς εικόνας της χώρας. 

Στα παραπάνω αναφέρεται αναλυτικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα όσα λέει στη συνέντευξή του. Ο κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ κάνει λόγο για μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Αναλύοντας τις προκλήσεις που πέρασε η χώρα το 2020, λέει πως δεν ήταν μόνον η πανδημία. «Αντιμετωπίσαμε σοβαρά ζητήματα με την Τουρκία, αλλά και στο μεταναστευτικό. Ηταν σαν να ήμασταν διαρκώς σε καθεστώς διαχείρισης κρίσεων. Αλλά η ελληνική κοινωνία πραγματικά επέδειξε ενότητα, ειδικά κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας. Η εθνική μας αυτοπεποίθηση τονώθηκε πάρα πολύ», τόνισε. Οσον αφορά το μέλλον, έκανε την εκτίμηση πως «υπάρχει μια γενικευμένη εντύπωση πως η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή της κρίσης, επικρατεί μια νέα αίσθηση εθνικής αυτοπεποίθησης – η οποία είναι έκδηλη σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας πως πάντα έτεινε «χείρα φιλίας προς την Τουρκία» και πάντα προέτρεπε «τον πρόεδρο Ερντογάν να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας». Εξήγησε πως «η ιστορία πάει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά το θέμα μπορεί να επιλυθεί. Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των διεθνών δικαστηρίων». Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «η θερμοκρασία ανέβηκε με την Τουρκία» και ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο η στρατηγική σημασία της Ανατ. Μεσογείου. «Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη».  

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αφενός στην ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας για την έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, όπως αυτό της AstraZeneca, αλλά και στην έτερη ανάγκη προς τις εταιρείες να είναι απολύτως συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα. Οσον αφορά το κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμών, σημείωσε πως δεν οδηγεί σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας κάποιου να ταξιδεύει, απλώς δημιουργεί μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή