Γιατί Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονται» για το Κέντρο

Γιατί Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονται» για το Κέντρο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιθέσεις φιλίας που δέχεται ο χώρος του Κέντρου, τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως παρά τη συρρίκνωσή του σε εκλογικά ποσοστά αποτελεί το διαβατήριο για την πρωτιά στις επόμενες κάλπες. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με τις όποιες διαφωνίες εκφράζουν κάποιες τάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζουν να ρίχνουν τα δίχτυα τους για να ψαρέψουν στο ενδιάμεσο μεγάλο κενό που τους χωρίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί εδώ και καιρό να αξιοποιήσει την κυβερνητική θητεία των 4,5 ετών και με τη στροφή στον ρεαλισμό που έκανε να μεταμορφώσει το κόμμα του σε μια σύγχρονη δύναμη της προοδευτικής Κεντροαριστεράς. Το κείμενο των 15 στελεχών για τα δικαιώματα του Κουφοντίνα εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει ενωμένος να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Είναι αρκετά τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ –που κατοικούν πλέον στην Κουμουνδούρου– τα οποία αισθάνονται άβολα με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. 

Η Νέα Δημοκρατία, με την αξιοποίηση μόνο «γαλάζιων» βουλευτών στον τελευταίο ανασχηματισμό, δεν έδωσε κάποιο σήμα επέλασης προς το Κέντρο. Η οχύρωση από τα δεξιά θεωρήθηκε απαραίτητη, αν και οι πολιτικές εξελίξεις έχουν αποκλειστεί από τον πρωθυπουργό μέσα στο 2021. Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, παραμένει οι κεντρώοι πολίτες να εκφράζονται πολιτικά από το κόμμα του.

Στη μετά ΠΑΣΟΚ εποχή

Ο χώρος του Κέντρου είναι ευρύς και στη μετά ΠΑΣΟΚ εποχή, στο όνομα της ανασυγκρότησής του, δεν είναι λίγοι όσοι προσπάθησαν να εισχωρήσουν. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που παρέθεσε ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της Pulse, στην «Κ». Σύμφωνα με αυτά, τον τελευταίο χρόνο οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον χώρο του Κέντρου υπολογίζεται πως καταλαμβάνουν ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 20% του εκλογικού σώματος. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό αυτών των ψηφοφόρων; Είναι πολύ πιο εύκολο να μετακινηθούν είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στις εκλογές του 2019 όσοι δήλωσαν πως ανήκουν στον χώρο της Κεντροδεξιάς στο συντριπτικό τους ποσοστό (πάνω από τα 2/3) ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πιάνει ούτε διψήφιο ποσοστό. Από τους αυτοχαρακτηριζόμενους ως κεντροαριστερούς η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν είχε στις τελευταίες εκλογές την αίγλη του 2015, φαίνεται πως κέρδισε λίγο παραπάνω από τους μισούς, με τη «γαλάζια παράταξη» να προσεγγίζει σχεδόν 1 στους 5. Στον χώρο των «καθαρών κεντρώων», όπου θα παιχτεί το παιχνίδι και στις επόμενες κάλπες, πριν από ενάμιση χρόνο η «γαλάζια» παράταξη έβαλε στις τάξεις της τουλάχιστον τους μισούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πήρε από την κάλπη πάνω από το 1/4 αυτών.

Το ΚΙΝΑΛ

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν μέσω της οξύτητας της αντιπαράθεσής τους να μετατρέψουν το ΚΙΝΑΛ σε έναν παρατηρητή-εκκρεμές, που ανάλογα με την περίσταση διαλέγει στρατόπεδο. Η «προίκα» των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο καθώς, είτε βρίσκονται στην πίτα των αναποφάσιστων είτε ψήφισαν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, θεωρούνται εύκολα προσεγγίσιμοι. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομάδα των εννέα πρώην «πράσινων» υπουργών – υφυπουργών έκανε σαφές από πολύ νωρίς ότι δεν θα αφήσει ελεύθερο το γήπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ. Στους γενικούς γραμματείς, άλλωστε, ο κατάλογος των κεντρώων στελεχών είναι ακόμη μεγαλύτερος. 

Αντίστοιχα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη διεύρυνση από τον μίνι ανασχηματισμό που έκανε τον Φεβρουάριο του 2019, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός, βλέποντας τι θα επακολουθήσει. Παράλληλα, συντηρεί ένα συνεχές φλερτ προς τη Φώφη Γεννηματά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή