Αποστάσεις από τις… τάσεις κρατάει ο Τσίπρας

Αποστάσεις από τις… τάσεις κρατάει ο Τσίπρας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Αλέξη Τσίπρα η μεγάλη κινητικότητα των τάσεων και η δημιουργία ρευμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι αναμενόμενο ενόψει της προγραμματικής συνδιάσκεψης του κόμματος. Δεν θεωρεί πως είναι πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την αμφισβήτηση της πολιτικής που έχει χαράξει, αλλά να προσφέρουν σε μια συλλογική προσπάθεια. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνιζε κομματική πηγή στην «Κ», τον προβληματίζει πως αυτές οι συμβολές δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα της περιόδου: «πώς θα ανοιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία». Και δεν είναι τυχαίο που μια σειρά από στελέχη και μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να απέχουν από αυτές τις κινήσεις.

Με αυτό το σκεπτικό, ο τέως πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μην αναλώσει πολύ χρόνο και να μη δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ των τάσεων, αλλά να εστιάσει στη συλλογική κομματική λειτουργία και σε εξωστρεφείς πρωτοβουλίες. Στην προσυνεδριακή διαδικασία τον κ. Τσίπρα απασχολούν πάρα πολύ οι προγραμματικές επεξεργασίες που θα γίνουν, καθώς και η ανάδειξη νέων στελεχών από την κοινωνία.  

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με όσα έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών και των τάσεων τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι αντιπαραθέσεις για την ταυτότητα και τις συμμαχίες του κόμματος δεν έχουν ξεπεράσει τα όρια, ενώ θετικό στοιχείο είναι ότι, πριν δημοσιοποιηθούν τα κείμενα ή κατατεθούν στα όργανα, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τα μέλη των τάσεων.

Παράλληλα, από τη μελέτη των κειμένων απουσιάζει το «εσωκομματικό πάθος που υπήρχε σε παλαιότερες περιόδους», όπως συμπλήρωνε χαρακτηριστικά ανώτερη κομματική πηγή στην «Κ». Παρά το τωρινό ήρεμο κλίμα, τα πνεύματα αναμένεται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα, όσο θα πλησιάζουν οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις (τέλος Φεβρουαρίου) και θα στηθούν κάλπες στα γραφεία των οργανώσεων μελών.

Την ώρα πάντως που οι τάσεις ετοιμάζουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει τέσσερις προτεραιότητες που δείχνουν το αντιπολιτευτικό στίγμα του:

• Στήριξη εργασίας και αύξηση των μισθών.

• Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους του.

• Αναγέννηση κοινωνικού κράτους με προτεραιότητα στην Υγεία και στην Παιδεία.

• Προστασία δημοκρατίας και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στο Ιλιον

Συνεχίζοντας τις επισκέψεις του σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στην αγορά στο Ιλιον και επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. «Εδώ που φθάσαμε, δύο λύσεις υπάρχουν. Η μία, η προφανής, είναι η επιστρεπτέα να μην είναι επιστρεπτέα. Σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επιδοτήθηκε, διότι έκλεισε εξ ανάγκης, δεν έκλεισε από δικό της σφάλμα», ανέφερε μιλώντας στους καταστηματάρχες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή