Υπογραφές στη συμφωνία με Γαλλία για την προμήθεια των Ραφάλ

Υπογραφές στη συμφωνία με Γαλλία για την προμήθεια των Ραφάλ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλέγμα μιας ολοένα και στενότερης αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία περιέγραψε χθες η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα, για την υπογραφή σύμβασης των 18 μαχητικών Ραφάλ. Η κ. Παρλί υπέγραψε τη σύμβαση με τον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο. Εν συνεχεία μετέβησαν μαζί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνοπτικά, η κ. Παρλί μετέφερε εν Αθήναις πρόταση για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), ενώ προανήγγειλε τη μεγάλης έκτασης άσκηση «Skyros», το ελληνικό σκέλος της οποίας θα πραγματοποιηθεί με βάση την Τανάγρα ανάμεσα στις 2 και στις 5 Φεβρουαρίου. Επίσης, αποκάλυψε ότι ελληνική φρεγάτα θα συμμετέχει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ».

Σε πρακτικό επίπεδο υπογράφηκαν ξεχωριστές συμβάσεις που περιλαμβάνουν όχι μόνο την προμήθεια των 18 Ραφάλ, αλλά την εν συνεχεία υποστήριξή τους (FOS), την εκ νέου πιστοποίηση των κοινών όπλων που χρησιμοποιούν Ραφάλ και τα υφιστάμενα Μιράζ 2000-5, αλλά και των βλημάτων Meteor.

Υποδεχόμενος την κ. Παρλί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι η τρίτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας εμπιστεύεται τη γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Μιράζ F-1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Μιράζ 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια. Οι προκάτοχοι των Ραφάλ έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στους ουρανούς του Αιγαίου. Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών». 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την άμυνα «δίδυμο πυλώνα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Η κ. Παρλί από την πλευρά της ευχαρίστησε «θερμότατα» τις ελληνικές ομάδες εργασίας καθώς, όπως είπε, «κατέστησαν δυνατή πρώτα τη διαπραγμάτευση και έπειτα την υπογραφή, σε χρόνο-ρεκόρ, μιας σημαντικής σύμβασης». 

Νωρίτερα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρουσία του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών Ραφάλ υπογραμμίζει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνογαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών». Στο διάρκειας 45 λεπτών τετ α τετ που είχαν οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Παρλί ετέθησαν ζητήματα όπως το ενδιαφέρον των Γάλλων να συμμετάσχουν και στο πρόγραμμα ναυπήγησης σύγχρονων φρεγατών για το Π.Ν., αλλά και η συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων στις υπό γαλλική διοίκηση ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Μάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή