Υπό συζήτηση ο εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση

Υπό συζήτηση ο εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, επανεπιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας χθες στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Οσον αφορά την κινητικότητα, ανέφερε ότι έχει εντοπίσει πλήθος προβλημάτων, εξέφρασε όμως τον έντονο προβληματισμό του όσον αφορά τη διεκδίκηση της ΚΕΔΕ να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για τη μετακίνηση ενός υπαλλήλου. Εφόσον ισχύσει κάτι τέτοιο ως προϋπόθεση σε όλο το Δημόσιο, «πιθανολογώ ότι δεν θα υπάρχει τελικά κινητικότητα», τόνισε, προσθέτοντας «η κινητικότητα δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά να εξορθολογιστεί». Σημείωσε ότι σχεδιάζει να επεξεργαστεί άμεσα μια συνολική ρύθμιση που θα αφορά την κινητικότητα, ενσωματώνοντας το στοιχείο της αξιολόγησης για το ποιες θέσεις ανοίγουν κάθε φορά σε κάθε φορέα. «Θα προσπαθήσω σε κάθε περίπτωση να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση», δεσμεύθηκε. Στην ίδια τοποθέτηση, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι μετακινείται για αργότερα χρονικά η σύνταξη του νομοσχεδίου που αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, δηλαδή τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης, καθώς «δεν υπάρχει ακόμη κανένα κείμενο συγκεκριμένο από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί». 

Εκτακτη ενίσχυση για τη στήριξη των τουριστικών δήμων που επλήγησαν από την πανδημία για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ίδια σύσκεψη χθες. Τόνισε επίσης ότι ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου είναι το ζήτημα ανακατανομής των ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) στους δήμους, αλλά και η εξεύρεση επιπλέον πόρων για την αυτοδιοίκηση. Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ανέφερε ότι το υπουργείο θα ανακοινώσει σύντομα το πλαφόν ανά δήμο, προσθέτοντας ωστόσο ότι το στοίχημα είναι η αύξηση της απορροφητικότητας. Τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, είπε ο υπουργός, θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, (ΕΕΤΑΑ) «ώστε να μπορεί να επιτελέσει το υποστηρικτικό της έργο προς τους δήμους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή