ΤΟΥΡΚΙΑ

Aποδίδει η στροφή του Ερντογάν

Aποδίδει η στροφή του Ερντογάν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η αλλαγή της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως του αποφέρει κέρδη και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο στα ποσοστά του κόμματός του. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτό το πολιτικό όφελος ενδέχεται να βοηθήσει και στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Ε.Ε. – Tουρκίας και ως αποτέλεσμα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η έρευνα της έγκυρης εταιρείας δημοσκοπήσεων ΚΟΝDA δείχνει πως τα ποσοστά της κυβερνητικής συμμαχίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AΚP) με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) αγγίζουν τo 49,6%, ενώ το ποσοστό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος φτάνει στο 22,2% και του φιλοκουρδικoύ Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) το 10,7%.

Αλλη μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, η OPTIMAR, προβλέπει τη νίκη του Ερντογάν σε προεδρικές εκλογές με οποιονδήποτε αντίπαλο. Σε περίπτωση εκλογικής μονομαχίας του προέδρου της Τουρκίας με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο κ. Ερντογάν θα λάβει το 43,9% των ψήφων, ενώ ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 35,2%. Οπως και σε μονομαχία Ερντογάν με τον δήμαρχο της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο Τούρκος πρόεδρος προβλέπεται να λάβει το 43,1% των ψήφων και ο Γιαβάς 31,8%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο εκπρόσωπος του AKP, Oμέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές και τόνισε πως η Τουρκία επιθυμεί να «ανοίξει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ομως αμέσως μετά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. «Εκδίδουν ΝΟΤΑΜ και NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, κάνουν ενέργειες με στόχο να αυξήσουν με άδικο τρόπο και μαξιμαλιστικά την κυριαρχία τους στους αιθέρες και στη θάλασσα. Αυτές δεν είναι σωστές κινήσεις. Οπως δεν είναι σωστή ενέργεια να στρατιωτικοποιούν τα νησιά που θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα», δήλωσε ο κ. Τσελίκ. Παράλληλα ανέφερε πως «τα δικαιώματα των “Τούρκων” της Δυτ. Θράκης παραβιάζονται και, παρά τις καταδίκες του ΕΔΑΔ, η Ελλάδα συνεχίζει την ίδια στάση. Δεν ανέχονται ούτε τον όρο “Τούρκος”».

Πάντως, στον τουρκικό Τύπο θεωρούν θετικό βήμα την πραγματοποίηση των διερευνητικών επαφών. Η Cumhuriyet αναφέρει πως «οι δύο χώρες που έχουν σχέσεις έντασης αποφάσισαν να συνεχίσουν τις επαφές. Επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου από εκεί που είχαν μείνει». Η Hurriyet σχολιάζει πως «η παρουσία του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ήταν η έκπληξη της συνάντησης» και αναφέρει πως η απόφαση για τη συμμετοχή του ελήφθη στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν.

Πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους συνομιλήσαμε μας τονίζουν πως η εικόνα των αποστολών της Ελλάδας και της Τουρκίας να φωτογραφίζονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είναι σημαντική, καθώς δείχνουν τη βούλησή τους να αφήσουν στην άκρη την ένταση και να προσπαθήσουν να βρουν κάποια σημεία σύγκλισης. Ολοι παραδέχονται πως η επόμενη συνάντηση των διερευνητικών επαφών ενδέχεται να είναι δύσκολη, όμως δεν αποκλείουν να υπάρχουν κι άλλου είδους υψηλού επιπέδου πολιτικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από λίγες ημέρες είχε υποστηρίξει πως τις επόμενες εβδομάδες, με τη διαμεσολάβηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, ενδέχεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία.