Η «κόκκινη» Αττική κρατάει κλειστά τα σχολεία

Η «κόκκινη» Αττική κρατάει κλειστά τα σχολεία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μία οι αριθμοί στην Αττική παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις και από την άλλη οι δόσεις των εμβολίων δεν έρχονται με τον ρυθμό που αναμενόταν, δημιουργώντας διπλό «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Εάν σε αυτή την εξίσωση προστεθούν και όσα είπε ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος σημείωσε πως «οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι κρίσιμοι» για την οικονομία και όσο περνάει ο καιρός η κυβέρνηση θα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις έξτρα ενισχύσεις, τότε δημιουργείται ένα δύσκολο «κοκτέιλ».

Η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει σε αντικρουόμενες καταστάσεις, όπως είναι η λειτουργία της αγοράς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η ανησυχία για το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής ήταν από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον επικεφαλής της Επιτροπής, Σωτήρη Τσιόδρα. Πλην της ανησυχίας, ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων εάν δεν αναλυθούν και τα σημερινά δεδομένα.

Εάν πάντως οι αριθμοί της Αττικής, που την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει αύξηση 44% του φορτίου, εξακολουθήσουν να είναι σε ανοδική πορεία, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν δύο σενάρια, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα:

Πρώτον, να μπει η Αττική σε καθεστώς «κόκκινης» περιοχής, που πρακτικά σημαίνει πως τα γυμνάσια και τα λύκεια δεν θα ανοίξουν και το λιανεμπόριο θα επιστρέψει σε καθεστώς click away και δεύτερον, «πάγωμα» κάθε περαιτέρω κίνησης. Σε αυτή την περίπτωση επίσης δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά το λιανεμπόριο θα παραμείνει ως έχει.

Από την κυβέρνηση πάντως συνιστούν ψυχραιμία, καθώς οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί έπειτα αναλυτική μελέτη και των σημερινών δεδομένων. Η πρόσφατη φράση του πρωθυπουργού, πάντως, πως δεν αποκλείεται «αναπροσαρμογή στρατηγικής», δείχνει ότι πράγματι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, τουλάχιστον προς την κατεύθυνση του «παγώματος» για μία εβδομάδα.  

Από εκεί και πέρα, για το θέμα τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Ο κ. Ξανθός ζήτησε τα στοιχεία για το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε πως θα τα δώσει την Παρασκευή. Ο τέως υπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια περιφερειακή οργάνωση έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν κατ’ οίκον οι υπερήλικοι που έχουν προβλήματα μετακίνησης. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Πουλάς ρώτησε εάν υπάρχει περίπτωση για τρίτο lockdown, χωρίς να πάρει σαφή απάντηση.

Ο έτερος μεγάλος «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης έχει να κάνει με τον εμβολιασμό. Οπως είπε στη χθεσινή ενημέρωση των κομμάτων ο κ. Τσιόδρας, βάσει των διαθέσιμων εμβολίων που διαθέτει ήδη η χώρα και αναμένεται να έρθουν, έως το τέλος Μαρτίου θα έχει εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού, ήτοι 1 εκατ. πολίτες. Αυτό δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του 60% ανοσίας μέχρι το καλοκαίρι, εξ ου και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρεται διαρκώς στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τις εταιρείες ώστε να έχουμε περισσότερα εμβόλια. Ο καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κάνουν ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα της διαχείρισης σε επίπεδο άρσης των περιορισμών.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, όπου έγινε η παρουσίαση των 14 θεσμικών φορέων που θα συμμετάσχουν στο φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», το οποίο διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο. Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τους φορείς να μην επαναλάβουν απλώς «απόψεις, σκέψεις, προτάσεις, ενδεχομένως και συνδικαλιστικά αιτήματα τα οποία συχνά έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο», αλλά να συνεισφέρουν με διορατικότητα στη σύνθεση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για το μέλλον της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή