ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικαστική απόφαση κατά τουρκολιβυκών μνημονίων

Δικαστική απόφαση κατά τουρκολιβυκών μνημονίων

Ακυρα έκρινε τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια (για θαλάσσιες ζώνες και στρατιωτική συνεργασία) δικαστήριο στην Ανατολική Λιβύη, την περιοχή δηλαδή με έδρα τη Βεγγάζη που ελέγχεται από τις δυνάμεις που αντιτάσσονται στον Φαγέζ αλ Σαράζ, ο οποίος κυβερνά το δυτικό τμήμα της χώρας από την Τρίπολη. 

Σύμφωνα με το δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» και την ιστοσελίδα Egypt Today, το εφετείο της πόλης Αλ Μπάιντα επιδίκασε την προσφυγή του Ακίλα αλ Σάλεχ, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (που εδρεύει στο Τομπρούκ), για την ακυρότητα των δύο τουρκολιβυκών μνημονίων.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του εφετείου της Αλ Μπάιντα, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών πρέπει, βάσει της απόφασης, να ακυρώσουν τα διατάγματα με τα οποία εφάρμοσαν τα μνημόνια με την Τουρκία και να καταβάλουν τις δαπάνες του δικαστηρίου. 

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ασκεί επί της ουσίας κάποια άμεση πίεση στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Η (μη εκλεγμένη) κυβέρνηση της Τρίπολης και η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ αποτελούν δύο νομικά αναγνωρισμένες οντότητες ενώπιον του διεθνούς δικαίου, γεγονός το οποίο έχει τη βαρύτητά του. 

Ωστόσο, ο διαχωρισμός σε δύο βασικά στρατόπεδα ανάμεσα στην Τρίπολη και στην Κυρηναϊκή καθιστά τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη μία ή στην άλλη πλευρά ως μη αποδεκτές. Προφανώς, η απόφαση του εφετείου λειτουργεί ως ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ των θέσεων της ελληνικής πλευράς. Οτι, δηλαδή, μια απόφαση της διορισμένης κυβέρνησης που ελέγχει μέρος της χώρας και δεν έχει την έγκριση του νόμιμα εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης δεν μπορεί να έχει απολύτως καμία ουσιαστική εφαρμογή με βάση το διεθνές δίκαιο. 

Η απόφαση του εφετείου της Αλ Μπάιντα έρχεται λίγες ημέρες μετά και τις τριβές που σημειώθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης στην Τρίπολη, καθώς οι ισλαμιστές μισθοφόροι που την υποστηρίζουν ζητούν καταβολή των… δεδουλευμένων τους.