Κόντρα κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια

Κόντρα κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα ως απόρροια της σύγκρουσης που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Ε.Ε. και της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca. Ο Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση στις πατέντες των εμβολίων, τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο». Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης χλεύασε την πρόταση πολλών επιστημόνων που επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων. Μια πρόταση που θα σήμαινε τη μαζική και γρήγορη παραγωγή τους. Οι σημερινές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια αδράνειας. Το εμβόλιο δεν μπορεί να αποτελεί ένα πεδίο κερδοσκοπίας».

Η απάντηση ήρθε από τον Χρήστο Ταραντίλη, ο οποίος επισήμανε πως στην Κουμουνδούρου αντιπολιτεύονται τα ίδια τα γεγονότα και προκαλούν την κοινή λογική. «Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, για οποιοδήποτε πρόβλημα φταίει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην αρχή έφταιγε για τις συνέπειες της πανδημίας. Στη συνέχεια για τις οικονομικές επιπτώσεις της και την ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φταίει επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «είναι καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να επιτίθεται στην ίδια του τη χώρα. Επιτέλους, έχει το δικαίωμα να ζει στον δικό του κόσμο. Δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να αγνοεί τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Και μπορεί να έχει τη δική του θέση, όχι όμως και τη δική του πραγματικότητα».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του αναφέρθηκε στην απόφαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία (72 υπέρ – 16 κατά) τροπολογία της ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία ζητάει από το Συμβούλιο της Ευρώπης να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά COVID-19 ως δημόσιο αγαθό.

Εν τω μεταξύ, τα «όχι» του Αντώνη Σαμαρά, μέσω της συνέντευξής του στην «Κ» σε διερευνητικές επαφές, Χάγη και μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία, συνεχίζουν να αναδεικνύουν στην Κουμουνδούρου. Με άρθρο του στην ιστοσελίδα news247, ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει από τον πρωθυπουργό «να επιλέξει το εθνικά επωφελές και όχι το κομματικά αναγκαίο», αλλά και «να χαραχθεί η εθνική στρατηγική που έλειπε το 2020, τόσο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας όσο και για τις διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, με στόχο μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον διάλογο που, όπως ανέφερε, είχε με τον νυν πρωθυπουργό, το 2018, μετά το τετ α τετ στο Νταβός με τον Ζόραν Ζάεφ: «Ο κ. Μητσοτάκης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του. Δεν επρόκειτο να δώσει καμία στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης. Η συζήτηση όμως, αν και διήρκεσε λίγο, ήταν μεστή και ειλικρινής. Σε κάποια στιγμή, θυμάμαι, με ρώτησε αν με δεδομένη την άρνησή του να συναινέσει στην προσπάθεια εξεύρεσης έντιμης λύσης με τους βόρειους γείτονες, θα προχωρούσα. Του απάντησα, δείχνοντας προς το πρωθυπουργικό γραφείο αριστερά μας, πως όποιος κάθεται σε αυτήν την καρέκλα οφείλει να κάνει αυτό που θεωρεί εθνικά επωφελές και όχι αυτό που ορίζει το δικό του πολιτικό και κομματικό συμφέρον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή