«Δύσκολα» νομοσχέδια στη Βουλή

«Δύσκολα» νομοσχέδια στη Βουλή

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακρά περίοδο, τουλάχιστον έως το καλοκαίρι, κοινοβουλευτικών αναταράξεων και εντάσεων στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται να προοιωνίζεται ο νομοθετικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, το πρώτο μέρος του οποίου επισήμως παρουσιάζεται σήμερα, σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αναφερόμενη σε ορισμένα εκ των νομοθετημάτων που θα εισαχθούν προς έγκριση το αμέσως προσεχές διάστημα, κυβερνητική πηγή κάνει λόγο για «ναυαρχίδες» της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, με την αντιπολίτευση –και ειδικότερα την αξιωματική– να προετοιμάζεται για «ναυμαχίες».

Με τη Βουλή, εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία, να λειτουργεί σε «έκτακτες» συνθήκες, κοινοβουλευτικές πηγές προετοιμάζονται για μαραθώνιες μάχες, με πρώτη εξ αυτών εκτός απροόπτου να είναι εκείνη η οποία αφορά και θέματα ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Οι σημερινές κινητοποιήσεις, καθώς και οι έως χθες ανακοινώσεις κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, καταδεικνύουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, συνολικά η κυβέρνηση, καθώς και η Κ.Ο. της Ν.Δ. θα περάσουν στιγμές έντονης αντιπαράθεσης εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τον κατ’ αρχήν σχεδιασμό, το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση τη μεθεπόμενη εβδομάδα (ανάμεσα στις 8 και 12 Φεβρουαρίου), με το υπουργείο Παιδείας, πάντως, να προβλέπεται ότι θα περάσει και από δεύτερη μεγάλη δοκιμασία, αυτήν τη φορά για σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει θέματα αξιολόγησης εκπαιδευτικών.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που επίσης παρουσιάζεται σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έχει ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό καθώς θα αφορά και την κατάργηση της απλής αναλογικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια επιλογή που διαμορφώνει συνθήκες σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία του κ. Μ. Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών πιστοποιεί ότι η μάχη για την αντιπολίτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Σε επόμενη φάση, το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα, αφού θα πάρουν σειρά για επεξεργασία και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία νομοσχέδια αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, καθώς μέσω αυτών η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προωθήσει κορυφαίες αλλαγές στον χώρο της εργασίας και του κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού συστήματος.

Στο μπλοκάκι εκείνων που έχουν την ευθύνη προώθησης του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνονται και άλλα νομοθετήματα, που δεν φαίνεται πως έχουν, με την παρούσα μορφή τους, περιεχόμενο που να πυροδοτεί αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Ως τέτοια θεωρούνται εκείνα που θα αφορούν ρυθμίσεις οικογενειακού δικαίου (μεταξύ άλλων και για τη συνεπιμέλεια τέκνων), τις δημόσιες συμβάσεις και τα εξοπλιστικά, ή και ρυθμίσεις για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Αντιθέτως, δεν φαίνεται ότι θα περάσουν χωρίς αναταράξεις άλλα σχέδια νόμου, όπως εκείνο που αναμένεται να εισαχθεί τον επόμενο μήνα και θα αφορά ενσωμάτωση οδηγίας για τη λειτουργία των (ηλεκτρονικών) ΜΜΕ. Στον σχεδιασμό, επίσης, υπάρχει και ένα σχέδιο νόμου που εκτιμάται πως είναι πιθανό να προκαλέσει αναταράξεις αυτή τη φορά στο εσωτερικό της «γαλάζιας» πλειοψηφίας, μιας και θα αφορά ένα θέμα από εκείνα που λειτουργούν διαχρονικά σαν κόκκινο πανί για μερίδα της Ν.Δ.: τη φαρμακευτική κάνναβη.
Τέλος, θεωρείται πιθανό να βρεθεί χρόνος –ίσως και πριν από το Πάσχα– για την κύρωση και των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή