Αντιπαράθεση για την αστυνόμευση των ΑΕΙ

Αντιπαράθεση για την αστυνόμευση των ΑΕΙ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας σε εκδήλωση ότι αστυνομία υπήρχε στα ΑΕΙ το 1969, δηλαδή κατά τη διάρκεια της χούντας. «Να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις», εμφανίζεται να αναφέρει ο κ. Συρίγος κατά τη διάρκεια ζωντανής εκδήλωσης. «Τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης κατόρθωσε να οδηγήσει… σε νέα βάθη ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, στην αγωνία του να υπερασπιστεί την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης εντός των ΑΕΙ», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο “διέπρεπε” στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών. Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης Ν.Δ., κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας».

Ο κ. Συρίγος σχολίασε στην ιστοσελίδα του στο FB: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απαξιώσει τον λόγο των πολιτικών του αντιπάλων, τους ταυτίζει συχνά με τη χούντα ή τους βαφτίζει φασίστες, θεωρώντας ότι έτσι ακυρώνει τα επιχειρήματά τους. Παλαιότερα είχαμε τους γερμανοτσολιάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε μία αμιγώς ιστορική αναφορά που έκανα. Κατά τη συζήτηση ξεφύγαμε από το σήμερα και αναφερθήκαμε σε πρακτικές άλλων εποχών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η δήλωσή του είχε ως εξής: «Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το Σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές».

Κατόπιν τούτου, ο κ. Συρίγος σχολίασε: «Στο επίμαχο απόσπασμα διευκρίνισα ότι, εκτός από το Σπουδαστικό της Ασφάλειας που παρακολουθούσε τους φοιτητές (“χαφιέδιζε” ήταν ο όρος που χρησιμοποίησα), υπήρχε και στην πανεπιστημιούπολη της Αθήνας αστυνομικό τμήμα και για την ακρίβεια “αστυνομικός σταθμός”. Δεν ήταν μόνον το Σπουδαστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, σε αυτή την ιστορική αναφορά ανακάλυψε “αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης σε νέα βάθη”, “απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας”, “ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου [που] προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών”. Σύμφωνα με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και η ιστορική αναφορά στα χρόνια της δικτατορίας σε κάνει χουντικό. Να καταργήσουμε και τις βόλτες στο Τατόι για να μην κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί! Η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα κι όχι με διαστρέβλωση λεγομένων. Η ισοπεδωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει μια αντίληψη που απεχθάνεται τον διάλογο, προσπαθεί να παίξει με τις μνήμες και το συναίσθημα και τελικά στρέφεται κατά της ίδιας της δημοκρατίας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή