Η κυβέρνηση αναμένει τους ειδικούς

Η κυβέρνηση αναμένει τους ειδικούς

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης όσον αφορά τα επόμενα βήματα στο πεδίο της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική», προσθέτοντας πως «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται».

Η λογική του πρωθυπουργού, ειδικά μετά την εμπειρία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, είναι να δρα προληπτικά και να μην αφήνει να εξελιχθούν τα πράγματα και μετά να παρεμβαίνει, αλλά το αντίθετο: να παρεμβαίνει πριν εξελιχθούν. Συνεπώς, με βάση τα τελευταία δεδομένα, που δείχνουν συνεχή –όχι πάντως ραγδαία– επιβάρυνση της κατάστασης, ειδικά στην Αττική, θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν «παρεμβάσεις», όπως το θέτει στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Οι παρεμβάσεις μεταφράζονται ως πιθανή αυστηροποίηση των κανόνων, που μπορεί να περιλαμβάνουν είτε την επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο είτε ακόμα και την αναβολή κατά μία εβδομάδα του ανοίγματος των σχολείων.  

Είναι δεδομένο ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά τα δεδομένα, δεν υπάρχει όμως η ίδια βεβαιότητα για τα μεγαλύτερα παιδιά. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που δεν άνοιξαν όλες οι βαθμίδες μαζί. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που δηλώνουν πως πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φορτίο και εάν η κατάσταση παραμείνει σταθερή τότε η επιστροφή στα θρανία να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, μετά την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και τις τελικές προτάσεις των ειδικών. Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν, πάντως, παράταση στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς παράλληλη αυστηροποίηση στο λιανεμπόριο, καθώς κάτι τέτοιο θα στείλει λάθος μήνυμα.  

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, «έδειχνε» ως ηθικό αυτουργό της μεγάλης πορείας στο κέντρο της Αθήνας την αντιπολίτευση. «Για τις σημερινές, αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο φέρουν ευθύνη όσοι επενδύουν σε μια τεχνητή όξυνση, αδιαφορώντας προκλητικά για τους υγειονομικούς κινδύνους», είπε ο κ. Ταραντίλης, προσθέτοντας πως «είναι οι ίδιοι άλλωστε που καταγγέλλουν συνέχεια την κυβέρνηση για κάθε μέτρο που λαμβάνει».  

Τα εμβόλια

Ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα των εμβολίων που κυριαρχεί στην ατζέντα όλης της Ευρώπης. «Χαίρομαι διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τις 221.000 εμβολιασμούς και από το γεγονός ότι «η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει, δίχως σπατάλες». Η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε στην τοποθέτηση Μητσοτάκη ζητώντας από τον πρωθυπουργό «να ακολουθήσει και αυτός τον δρόμο που έδειξε χθες το Συμβούλιο της Ευρώπης για άρση της πατέντας, υιοθετώντας τη λογική της πρότασης του κ. Τσίπρα».

Διαβάστε επίσης:

Να μπεί στο «κόκκινο» η Αττική εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Το 10% θα εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου

Επιμένει η έξαρση: 716 νέα κρούσματα

Ο Ελληνας που έθεσε τις βάσεις για το εμβόλιο

Χάρτης ECDC: Παραμένει «πορτοκαλί» και «πράσινη» η Ελλάδα

Δ. Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα αν ανοίξουν τα σχολεία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή