ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Yπέρμαχος της διπλωματίας δηλώνει τώρα η Aγκυρα

Yπέρμαχος της διπλωματίας δηλώνει τώρα η Aγκυρα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προτεραιότητα στη διπλωματία και στον διάλογο στα ζητήματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου δίνει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι υπέρ της διπλωματίας και του διαλόγου για την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, και από την άλλη πλευρά η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες», αναφέρει το Συμβούλιο μετά τη συνεδρίασή του που είχε διάρκεια 4,5 ωρών.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε στην Τουρκία καθώς η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για διαρροή βασικών πληροφοριών από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Tρεις στρατιωτικοί και ένας πολίτης έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά έρευνα που ξεκίνησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Αγκυρας. Η έρευνα αποκάλυψε ότι έχουν διαρρεύσει βασικές πληροφορίες σχετικά με τα ελικόπτερα, τα πλοία και τα όπλα του τουρκικού ναυτικού.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποσύρει τα αυτοκίνητα της Volkswagen από τον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων. Μάλιστα, παρατηρητές υποπτεύονται πως με αυτό τον τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά στην ακύρωση της επένδυσής της στην Τουρκία.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü σε ολοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει πως η τουρκική προεδρία φέρεται να έδωσε εντολή –με εγκύκλιο προς τα υπουργεία και τις Αρχές– να αποσυρθούν τα αυτοκίνητα της VW. Το δημοσίευμα σημειώνει πως το γραφείο του Τούρκου προέδρου προτείνει την αγορά ή την ενοικίαση αυτοκινήτων της Renault, της Ford αλλά και της Toyota. Ολες αυτές οι εταιρείες διαθέτουν εργοστάσια στην Τουρκία. 

Η VW αρχικά σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb κοντά στην πόλη της Μαγνησίας. Η επένδυση θα ανερχόταν σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το εργοστάσιο θα δημιουργούσε περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας, ενώ η παραγωγή θα ανερχόταν σε 300.000 οχήματα ετησίως.

Ωστόσο, τα επενδυτικά σχέδια της VW αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης στη Γερμανία λόγω των «δημοκρατικών ελλειμμάτων» στην Τουρκία. Κρίσιμο σημείο για την ακύρωση της επένδυσης ήταν η στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η οποία επικρίθηκε έντονα διεθνώς και χαρακτηρίστηκε ακόμη και «εισβολή». Επειτα από αυτό το γεγονός η Volkswagen ανακάλεσε την απόφασή της να επενδύσει στην Τουρκία. Το σχέδιο ναυάγησε οριστικά το 2020, με την πανδημία να αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη της απόφασης. Η Volkswagen ανακοίνωσε επισήμως ότι «υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ιδρυτή των Tesla και SpaceX, Ελον Μασκ.

Ο κ. Ερντογάν με μήνυμά του σημείωσε ότι με τον Μασκ συζήτησαν τα θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών. Στο μήνυμά του ο κ. Eρντογάν αποκάλεσε τον Μασκ «αδελφό» (σ.σ. καρντάσι).