Εκκρεμότητα η κύρωση της συμφωνίας από Ρώμη

Εκκρεμότητα η κύρωση της συμφωνίας από Ρώμη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από ζητήματα και εκκρεμότητες βρέθηκαν χθες στο τραπέζι της συζήτησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την πρέσβειρα της Ιταλίας στην Αθήνα Πατρίτσια Φαλτσινέλι. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου είχε συζητήσει για μια σειρά από ζητήματα με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο. Αν και η Ιταλία έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, λόγω της αποχώρησης του Ματέο Ρέντσι από την κυβέρνηση, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε μια σειρά από ζητήματα.

Για την Αθήνα είναι ιδιαίτερα σημαντική η προώθηση εκκρεμοτήτων όπως η κύρωση της συμφωνίας του περασμένου Ιουνίου για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, εξίσου υψηλή προτεραιότητα για την Αθήνα έχει και η συνεργασία με τρόπο που να μην βλάπτει τα περιφερειακά συμφέροντα και των δύο χωρών, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία ακολουθεί μια τακτική υπονόμευσης των ελληνικών θέσεων έναντι Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας. Ως προς το ζήτημα της συμφωνίας, αυτή έχει κατατεθεί τα τελευταία 24ωρα προς συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων (η «Κάτω Βουλή» της Ιταλικής Δημοκρατίας), δίχως ωστόσο να είναι δεδομένο το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, λόγω της πολιτικής αστάθειας.

Από την ιταλική πρεσβεία εκδόθηκε χθες δελτίο Τύπου για τη συνάντηση, όπου αναφέρεται ότι ο κ. Δένδιας και η κ. Φαλτσινέλι συζήτησαν για το πώς μπορεί να αναπτυχθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Ως κύρια θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναφέρθηκαν η Λιβύη, το μεταναστευτικό, η διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. και η Ανατολική Μεσόγειος. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ιταλικής πρεσβείας, η κ. Φαλτσινέλι εξέφρασε την ικανοποίηση της Ρώμης για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Σήμερα ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στο Σεράγεβο, όπου θα έχει σειρά επαφών με τη βοσνιακή ηγεσία. Την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί για διμερείς συζητήσεις στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή