Μετωπική για υγεία και διαδηλώσεις

Μετωπική για υγεία και διαδηλώσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύ και εκρηκτικό είναι το ρήγμα που δημιουργείται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση εν μέσω πανδημίας, όπως καταδεικνύει η κοινοβουλευτική αντιπαράθεσή τους, με χαρακτηριστικό το γεγονός, εκτός των άλλων, ότι οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν σοβαρότατες κατηγορίες έως και για ακραία αντιδημοκρατική στάση. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, και ενώ αντικείμενο συνεδρίασης της εθνικής αντιπροσωπείας ήταν νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κυρίως για τη δωρεά του Ιδρύματος Λάτση στο ΕΣΥ, με φόντο τις κινητοποιήσεις για την Παιδεία ο μεν ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υιοθέτηση πολιτικών που πλήττουν τη δημοκρατία, η δε πλειοψηφία απάντησε σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση υποστήριξε τρομοκράτες.

«Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την πατέντα της χούντας», είπε σε έντονο ύφος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Σκουρλέτης. «Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ελέγξει Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ», απάντησε αρχικά εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Αθ. Πλεύρης, ενώ αργότερα σημείωνε απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Νομοθετήσατε “φωτογραφικά” υπέρ του Ξηρού και του Κουφοντίνα. Στελέχη σας υπογράφουν κείμενα υπέρ τους. Υπάρχουν έξι νομοθετικές παρεμβάσεις που ψηφίσατε, που ήταν έξι νομοθετικές παρεμβάσεις εύνοιας της “17 Νοέμβρη”». Ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε: «Με αυτά που κάνετε, δοκιμάζεται η δημοκρατία».

Στα άκρα οδηγήθηκε και η αντιπαράθεση όσον αφορά ζητήματα δημόσιας υγείας, με την αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά να καταγγέλλει την κυβέρνηση για εγκληματικές επιλογές ή και παραλείψεις. «Θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες θανάτους», ακούστηκε κάποια στιγμή να λέει ο κ. Π. Πολάκης αναπτύσσοντας τη θέση του υπέρ κυρίως μεθόδων θεραπείας έναντι των εμβολιασμών.

«Ολες οι επιστημονικές κοινότητες, φορείς κ.λπ. παραδέχονται μέχρι σήμερα που μιλάμε ότι φαρμακευτική αγωγή η οποία να προσφέρει ίαση σε ό,τι έχει να κάνει με την COVID-19 δεν υπάρχει. Αυτό το αποδέχονται όλοι ή ο κ. Πολάκης έχει μια διαφορετική πολιτική από το άλλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται δια μέσου του τομεάρχη του, του κ. Ξανθού, ο οποίος υποστηρίζει τον εμβολιασμό; Αυτό είναι ένα θέμα και πρέπει να διευκρινιστεί», σχολίασε αμέσως ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας.

Πρόταση νόμου από ΚΙΝΑΛ

Την ίδια ώρα, όπως ήταν αναμενόμενο καθώς υπήρχαν χθες οι κινητοποιήσεις για εκπαιδευτικά θέματα, η αντιπολίτευση συνολικά επέκρινε την κυβέρνηση για επιλογές όπως η αστυνομική φύλαξη των ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικές τοποθετήσεις έκαναν στελέχη του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΙΝΑΛ, εκτός όλων των άλλων, κατέθεσε πρόταση νόμου για το επίμαχο ζήτημα. Ειδικότερα, το ΚΙΝΑΛ προτείνει τη συγκρότηση ειδικής μονάδας φύλαξης των ΑΕΙ, αλλά με ευθύνη των πανεπιστημιακών Αρχών, στο πλαίσιο της αυτονομίας τους.

Ως προς τις κινητοποιήσεις, η κυβερνώσα πλειοψηφία επέμεινε να προβάλλει θέμα προστασίας έναντι του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού. «Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της για να κάνει ό,τι θέλει. Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες», σχολίασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Γ. Λαμπρούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή