Φόβος για τρίτο κύμα – «Θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε»

Φόβος για τρίτο κύμα – «Θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε»

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επαγρύπνηση λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αλλά και υπό τον φόβο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας βρίσκονται οι αρχές της χώρας, με φόντο τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνολικά στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 (βρετανική μετάλλαξη) και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.351 (νοτιοαφρικανική μετάλλαξη), ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Ο εντοπισμός κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έφερε εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νικο Χαρδαλιά, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, την Κυριακή. Πάντως, ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν βάσει του σχεδιασμού.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, μεταβαίνουν εκτάκτως στην Πάτρα, όπου και θα προεδρεύσουν ευρείας σύσκεψης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί και αστυνομικοί Φορείς, θα είναι η άμεση ενίσχυση και εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Πάτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι «πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα». Όπως τόνισε -μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας- αυτό που απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση είναι η μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Προτεραιότητα τα σχολεία»

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επανέλαβε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα ανοιχτά σχολεία. «Γι’ αυτό επιμένω πολύ στη σημασία των μέτρων, τα οποία θα τηρούμε παντού, είτε στο σχολείο, είτε εκτός και η μάσκα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο» ανέφερε, μιλώντας σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου στη Νέα Ιωνία.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα δια ζώσης λειτουργίας γυμνασίων και λυκείων στην επικράτεια, έπειτα από διακοπή περίπου δυόμισι μηνών. Εξαίρεση αποτελούν οι «κόκκινες» περιοχές –όπως η Αττική, όπου άνοιξαν μόνο τα γυμνάσια.

«Καμπανάκι» ειδικών

Θορυβημένα από τις μεταλλάξεις εμφανίζονται και μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «δυστυχώς πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν τρεις μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας».

Όπως είπε, η μετάλλαξη είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα άφησε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα ενώ τόνισε πως όλα είναι στο τραπέζι. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις ο ίδιος είπε πως δυστυχώς ειδικά για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.«Όχι καθόλου, αλλά πολύ λιγότερο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας τόνισε πάντως πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer προς το παρόν και υπάρχουν μελέτες -όχι πεδίου αλλά εργαστηριακές- που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις. «Αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο» συμπλήρωσε. Ερωτηθείς αν με αυτά τα δεδομένα θα χρειαστεί και μια δόση αργότερα, ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτονται και οι μεταλλάξεις. 

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει να προσβληθεί από κάποια εκ των μεταλλάξεων, δήλωσε πως δυστυχώς υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία. Όπως συμπλήρωσε, στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό, επιστρέφοντας στην «εποχή της Γουχάν».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Mega εξέφρασε την ανησυχία των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και δη για τη νοτιοαφρικανική, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. «Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Βατόπουλος.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης είπε πως «κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» και ότι από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%. «Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία εφόσον χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Σαρωτικοί έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Ο δείκτης κινδύνου νόσησης και θανάτου ανά ηλικιακή ομάδα

Στο «κόκκινο» Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή