Τσαβούσογλου: «Εμείς επιβάλαμε τον διάλογο»

Τσαβούσογλου: «Εμείς επιβάλαμε τον διάλογο»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε αντίθεση με το πνεύμα χαμηλών τόνων που επικρατεί μετά τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως η Αγκυρα με την «πολιτική ισχύος» που εφάρμοσε στην περιοχή, οδήγησε την Ελλάδα και την Ε.Ε. να κάτσουν στο τραπέζι της διπλωματίας. Ενώ ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τόνισε πως «δεν έχει αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».

Ο κ. Τσαβούσογλου, σε ομιλία του σε συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Αττάλεια, ανέφερε πως «στην Ανατ. Μεσόγειο πάντα λέγαμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την “ΤΔΒΚ”. Τι είπε (η Ε.Ε); Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) και η Ελλάδα είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε όπως κι αν έχει. Και τι κάναμε εμείς τότε; Πήγαμε στο πεδίο και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην Ανατ. Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν επιθετικός προς τις Βρυξέλλες, καθώς δήλωσε πως «με την Ε.Ε., εδώ και χρόνια, θέλαμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις, αλλά πρόσφατα επέλεξαν τη γλώσσα των απειλών, αλλά εμείς την απορρίψαμε. Mε τα βήματα που κάναμε στην Ανατ. Μεσόγειο, τον Δεκέμβριο, το κατάλαβαν και έδωσαν θετικά μηνύματα και τώρα εμείς απαντήσαμε και ανταποδώσαμε, και θα εργαστούμε επί των μεθόδων για ειρηνικές λύσεις».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, «ταξίδεψε στην “ΤΔΒΚ”», για να συναντηθεί και σήμερα με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων στο Κυπριακό.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ήταν, πάντως, οι απόψεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραχίμ Καλίν το Σάββατο, καθώς τόνισε πως «η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεών μας με την Ελλάδα, τις σχέσεις μας με την Ευρώπη, αλλά και για τις ισορροπίες στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. Είναι σημαντικό βήμα κι εμείς θα συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά σε αυτήν τη διαδικασία».

Εντύπωση προκάλεσε πως ο κ. Καλίν χρησιμοποίησε τον όρο των «διερευνητικών επαφών», ενώ πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου είχε τονίσει πως άλλαξε η ονομασία των συναντήσεων και είχε μιλήσει για «επαφές διαβουλεύσεων».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μίλησε για την ανάγκη διαλόγου με την Ελλάδα και τόνισε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ομως, ο κ. Ακάρ δήλωσε πως «εξακολουθούμε να προσέχουμε και να παρατηρούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντά μας και στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο και στην Κύπρο. Το κάνουμε με την ίδια σοβαρότητα, ευαισθησία, προσοχή και ειλικρίνεια. Δεν έχουμε καμία αλλαγή πολιτικής. Από την άλλη, πιστεύουμε πως τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν πολιτικά και λέμε να τα επιλύσουμε».

Ο Ακάρ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, στο Βερολίνο. Επίσημα το σημαντικότερο θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης εργασίας θα είναι οι εξελίξεις που αφορούν την Ανατ. Μεσόγειο. Ομως, στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν πως η Αγκυρα θα συζητήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως την ομαλή συνέχιση της ναυπήγησης των γερμανικής σχεδίασης υποβρυχίων για το τουρκικό ναυτικό, αλλά και την προμήθεια γερμανικών κινητήρων για τα τουρκικής σχεδίασης άρματα μάχης ALTAY.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή