ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση στη Μεσόγειο

Συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας με τον Τούρκο ομόλογό της

Βερολίνο: Να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση στη Μεσόγειο

Την επανάληψη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα χαιρέτισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, υπογραμμίζοντας πως μια «νέα επιδείνωση» πρέπει να αποφευχθεί.

«Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι η επανάληψη του διαλόγου. Μια νέα επιδείνωση στη Μεσόγειο πρέπει να αποφευχθεί», σημείωσε στο τέλος συνάντησής της στο Βερολίνο με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ.

«Η Γερμανία διαδραματίζει εδώ έναν ρόλο μεσολαβητή»

«Ελπίζω πως όλα τα μέρη θα επωφεληθούν της ευκαιρίας να διεξαγάγουν έναν διάλογο. Η Γερμανία διαδραματίζει εδώ έναν ρόλο μεσολαβητή» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως στο περιθώριο αυτής της συνάντησης είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ επέμεινε επίσης ότι η Τουρκία ήταν και παραμένει «ένας σημαντικός εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως κατά τις συνομιλίες της με τον Τούρκο ομόλογό της «έθιξε τα δύσκολα θέματα».

Τσαβούσογλου: «Εμείς επιβάλαμε τον διάλογο»

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, σε αντίθεση με το πνεύμα χαμηλών τόνων που επικρατεί μετά τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως η Άγκυρα με την «πολιτική ισχύος» που εφάρμοσε στην περιοχή, οδήγησε την Ελλάδα και την Ε.Ε. να κάτσουν στο τραπέζι της διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τόνισε πως «δεν έχει αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε επίσης:

Υποχώρηση από την Ανατ. Μεσόγειο με το βλέμμα στις κυρώσεις

Εξι πρόσωπα «κλειδιά» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά