Χ. Ακάρ: Κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες

Χ. Ακάρ: Κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αφού παρουσίασε ως απλές επιστημονικές δραστηριότητες όλα όσα έκανε το «Ορούτς Ρέις», όπως και τα άλλα σεισμογραφικά πλοία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγόρησε την Ελλάδα για υπερβολική έκδοση NAVTEX για στρατιωτικές δραστηριότητες.

«Ως Τουρκία, όταν εξετάζετε όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε, πραγματικά δεν έχουμε κάνει κάτι παραπάνω από τεχνικές και σεισμικές έρευνες με τα ερευνητικά σεισμογραφικά μας σκάφη», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας προσπάθησε να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που κάνει διάφορες δραστηριότητες, ειδικά μέσω NAVTEX, και υποστήριξε πως «η Ελλάδα έχει εκδώσει πολλές NAVTEX, αλλά χρησιμοποιεί πολύ λίγες εξ αυτών. Ακόμη και σε αυτά τα θέματα, είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι, προσεκτικοί και αποφεύγουμε οποιαδήποτε στάση και κίνηση που θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ομως, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία έχουμε δικαίωμα. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι παρακολουθούμε αυτά τα ζητήματα».

Ο Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του μετά το ταξίδι του στη Γερμανία, τόνισε πως έχουν υπάρξει οκτώ συναντήσεις μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας προκειμένου να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν οι «συνομιλίες διαβουλεύσεων» (σ.σ.: διερευνητικές επαφές) μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε πως «υπάρχουν επίσης εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουμε ξεκινήσει ήδη. Δύο εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα. Για την τέταρτη, έχουμε πει στους συνομιλητές μας ότι είμαστε έτοιμοι να είμαστε οικοδεσπότες. Αναμένουμε από τους Ελληνες γείτονές μας να έρθουν στην Αγκυρα για τη συνέχιση των συναντήσεων».

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως η Τουρκία έχει πολύ στενή συνεργασία με τη Γερμανία για διάφορα οπλικά συστήματα, εξοπλισμό και ανταλλακτικά που χρειάζονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τόνισε πως ευελπιστεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει οι συνεχιζόμενες εδώ και ένα μήνα διαδηλώσεις για το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου να εξελιχθούν σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, παρόμοιες με αυτές του 2013, αποκαλώντας τους διαδηλωτές «τρομοκράτες». «Αυτή η χώρα δεν θα διοικείται από τρομοκράτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή