Σαφές στίγμα αυτόνομης πορείας από Φ. Γεννηματά

Σαφές στίγμα αυτόνομης πορείας από Φ. Γεννηματά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα «οχύρωσης» του κεντρώου χώρου, αλλά και της αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής, έστειλε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο της παράταξης η Φώφη Γεννηματά, σε μια ομιλία υψηλών τόνων, από την οποία δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς το εσωτερικό της Χαρ. Τρικούπη.

Δεδομένου του θορύβου (και εντός των τειχών) που πυροδότησαν τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα περί υψηλής αποδοχής του Κυρ. Μητσοτάκη από τη βάση του κόμματος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιχείρησε να αποδομήσει τη θεωρία περί κεντρώας κατεύθυνσης του πρωθυπουργού. «Με κιάλια θα βλέπει το πολυπόθητο Κέντρο ο κ. Μητσοτάκης», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της, μιλώντας επίσης για «ανασχηματισμό δεξιάς στροφής». Τοποθέτησε δε στην εξίσωση του «βολικού δικομματισμού», όπως ανέφερε, και τον Αλ. Τσίπρα, σημειώνοντας πως «μεταμφιέζονται ο ένας σε μεταρρυθμιστή και ο άλλος σε σοσιαλδημοκράτη, ωστόσο δεν μπορούν να αποκρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο».

Η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που ήθελαν την ηγεσία να στέλνει στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο μια καθαρή προειδοποίηση για την κατεύθυνση αυτονομίας της Χαρ. Τρικούπη. Τόσο με φόντο τη θεωρία περί εμβολισμού του Κέντρου από τον πρωθυπουργό όσο και σχετικά με το αφήγημα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», που έχει πυροδοτήσει και ποικίλες ερμηνείες για το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφραζόμενο από διάφορα κομματικά χείλη.

«Συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε», επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στέλνοντας, παράλληλα, και σαφές μήνυμα προς πρόσωπα της αποκαλούμενης «δεξιόστροφης» πτέρυγας της παράταξης, καθώς μίλησε όχι μόνο για πρώην στελέχη που βρίσκονται στην κυβέρνηση, αλλά και για «όσους είναι πίσω τους». «Το κόμμα δεν μεταγράφεται και δεν αλλάζει ιδεολογικά χαρακτηριστικά», είπε, ενώ αναφερόμενη στη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. επί μνημονίων έκανε λόγο για «δύσκολες, επιβεβλημένες επιλογές» για να αποτραπεί η καταστροφή της χώρας. «Συλλογικά έχουμε κλείσει αυτή την πόρτα και εγγυώμαι ότι δεν θα ξανανοίξει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Γεννηματά επιχείρησε να κλείσει ακόμη ένα εσωτερικό μέτωπο, αυτό του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών για την ηγεσία, δεσμευόμενη ότι «θα τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό» και αναγγέλλοντας ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες θα καθοριστούν το φθινόπωρο σε ειδική σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής.

Τοποθέτησε, δηλαδή, τις κάλπες προς το τέλος του έτους. Παρότι η ομιλία της, πάντως, είχε στοιχεία προεκλογικού «αρώματος» (με πολλές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Αλλαγή, αλλά και στην απόρριψη των σεναρίων περί συγκυβέρνησης), εκτιμάται ότι η κίνησή αυτή σηματοδοτεί την πρόθεσή της να «ανακόψει» το εσωκομματικό προεκλογικό ρεύμα, που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή