Σε Κύπρο και Ισραήλ ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σε Κύπρο και Ισραήλ ο Κυρ. Μητσοτάκης

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσκεψη-αστραπή στην Κύπρο και στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με σκοπό να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες επιταχύνονται ενόψει και της άτυπης πενταμερούς που θα πραγματοποιηθεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στις αρχές Μαρτίου. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με αντικείμενο συζήτησης διμερή θέματα και περιφερειακές εξελίξεις. Ιδιαιτέρως στην περίπτωση του Ισραήλ, οι επαφές των δύο ηγετών αναμένεται να συμπεριλάβουν όχι μόνο τις στρατηγικές συμφωνίες που ήδη έχουν υπογραφεί (Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Καλαμάτας, ΕΛΒΟ κ.ά.), αλλά και μελλοντικές. Ανάμεσα στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις περιλαμβάνεται και η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού, ιδιαιτέρως ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου και με δεδομένο ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του κράτους του Ισραήλ θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τότε.

Ως προς το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές επισήμαιναν χθες ότι η τρίτη εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφώς υπέρ του πλαισίου που τίθεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. Οπως έλεγαν, συνομιλώντας με τον Νίκο Δένδια προχθές στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι η βρετανική πλευρά έδειξε επίσης ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά και την Τουρκία. Ο κ. Ράαμπ επισήμανε ότι οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία είναι στενές μεν, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Ράαμπ τόνισε την ετοιμότητά του να μεταφέρει μηνύματα προς την Αγκυρα εφόσον προκύψει ανάγκη. Ως προς τη διμερή στρατηγική σχέση, ο κ. Δένδιας επισήμανε στον ομόλογό του ότι αυτή θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια νέα συμφωνία για τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι εμπορικές σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ο κ. Ράαμπ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο. Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τα ψηφίσματα για Τουρκία

Διπλωματικές πηγές σχολίασαν χθες και τα δύο ψηφίσματα που κατατέθηκαν πρόσφατα στην Ολομέλεια της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Μπούντεσταγκ) από το κόμμα των Πρασίνων και την Die Linke, σχετικά με την ανάκληση της αδειοδότησης εξαγωγής των έξι υποβρυχίων τύπου 214 και γενικότερα τη διακοπή των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Ανέφεραν, ενδεικτικά, την εισήγηση της Κάτια Κέουλ των Πρασίνων, η οποία αναφέρθηκε στη «Γαλάζια Πατρίδα» και στις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και του Μάνουελ Σαράτσιν, ο οποίος επισήμανε ότι η υλοποίηση της εξαγωγής των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών. Οι ίδιες πηγές σχολίασαν την εισήγηση της Σεβίμ Ντάγκντελεν του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος CDU/CSU Κλάους-Πέτερ Βίλις επισήμανε ότι εάν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα, θα ήταν διαφορετική.

Σε Κύπρο και Ισραήλ ο Κυρ. Μητσοτάκης-1
Ολοκληρώνεται σήμερα στην Τανάγρα η τελική φάση της διηπειρωτικής αποστολής «Skyros» της γαλλικής αεροπορίας, η οποία ξεκίνησε από τον Ινδικό Ωκεανό πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες (φωτ. ΓΕΑ).

Εν τω μεταξύ, στην Τανάγρα σήμερα θα ολοκληρωθεί η τελική φάση της διηπειρωτικής αποστολής «Skyros» της γαλλικής αεροπορίας, η οποία ξεκίνησε από τον Ινδικό Ωκεανό πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες. Γαλλικά Ραφάλ πέταξαν χθες με Μιράζ 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες το μεσημέρι η Lockheed Martin παρουσίασε για ακόμη μία φορά σε Ελληνες δημοσιογράφους την πρότασή της για τη νέα ελληνική φρεγάτα, την πολλαπλών ρόλων MMSC, διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι η μοναδική προσφορά που έχει γίνει από την εταιρεία για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή