Ν. Χριστοδουλίδης: Επανέναρξη διαβουλεύσεων από το σημείο όπου διεκόπησαν
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ν. Χριστοδουλίδης: Επανέναρξη διαβουλεύσεων από το σημείο όπου διεκόπησαν

Με τον Βρετανό ομόλογό του συναντήθηκε ο Κύπριος ΥΠΕΞ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Την προσδοκία ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυριακό θα επαναρχίσουν σύντομα από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ.

«Επανέλαβα επίσης τη δεδηλωμένη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το ίδιο επίπεδο δέσμευσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι μια συνολική λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αξίες και τις αρχές του Δικαίου της Ε.Ε. «Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό κράτος, ένα βιώσιμο κράτος-μέλος της Ε.Ε., ένας σταθερός και αξιόπιστος δρώντας στην περιοχή της. Ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος που δεν είναι δέσμιο αναχρονιστικών συστημάτων και δομών που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», τόνισε.

Δείτε ακόμη: Ευελιξία ζητά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο

«Ο Ντομ και εγώ συμφωνούμε ότι κατά την προσπάθεια για μια ουσιαστική διαδικασία, είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια. Ο Ντομινίκ έχει εντρυφήσει στο Διεθνές Δίκαιο και κατανοεί πλήρως τη σημασία της συμμόρφωσης με αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Όσον αφορά ειδικότερα τα Βαρώσια, σημείωσα την εποικοδομητική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη συμφωνία για μια ισχυρή Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο και επανέλαβα πόσο λυπηρό είναι που η Τουρκία, παρά τη διεθνή καταδίκη, προχώρησε σε παραβιάσεις εντός της περίκλειστης περιοχής, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Παζάρια για το φυσικό αέριο στην Κύπρο ζητεί η Τουρκία

Ως προς τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Ντομινίκ για τον ενεργό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή του Κόλπου, από κοινού με αριθμό ομονοούντων κρατών, εντός του διευρυνόμενου πλαισίου των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας, με στόχο την προώθηση συνεργειών μέσω μιας θετικής ατζέντας. Το όραμα μας είναι να ενισχυθούν οι προοπτικές ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή. Τόνισα ότι αυτό το δίκτυο θετικής ατζέντας επεκτείνεται για να συμπεριλάβει εταίρους με κοινό γεωπολιτικό όραμα με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για πιο εκτεταμένες και θεσμοθετημένες περιφερειακές συνεργασίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει καλά την περιοχή και σίγουρα βλέπουμε προοπτικές ενισχυμένης συνεργασίας και σε αυτό το μέτωπο».

Διαβάστε ακόμη: Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Αν μοιράσουμε τα έσοδα, θα λυθεί το 50% του ζητήματος της Ανατ. Μεσογείου

«Περιττό να αναφέρω ότι ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου – τόσο όπως απορρέει από την ιδιότητά του ως συμβαλλόμενου μέρους της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και της Συνθήκης Εγγυήσεων, καθώς και της ιδιότητάς του ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας – είναι ζωτικής σημασίας» επεσήμανε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.