Γαλλικά Rafale στους ελληνικούς αιθέρες (εικόνες)

Γαλλικά Rafale στους ελληνικούς αιθέρες (εικόνες)

Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της διακλαδικής άσκησης «Σκύρος 2021»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονέβ, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της διακλαδικής άσκησης «Σκύρος 2021» στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα.

Κατά την άσκηση έλαβαν μέρος τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Rafale» και συνεκπαιδεύτηκαν με μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος.

Μετά τις διελεύσεις σχηματισμού μαχητικών, τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις των αεροσκαφών, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης μετέβη στο χώρο διεξαγωγής της ασκήσεως και ενημερώθηκε ενδελεχώς για τη συνεκπαίδευση και τη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των γαλλικών πληρωμάτων.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε πως «αυτή η άσκηση αποτελεί εξέχουσα ευκαιρία για τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν τρόπους προσέγγισης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα της αποτρεπτικής μας δύναμης. Είναι μία ευκαιρία οι πολεμικές αεροπορίες των δύο χωρών να προωθήσουν την αμοιβαία συνεργασία σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσής τους, ενώ επιπρόσθετα επιτρέπει και σε μας να συντηρήσουμε τη διαθεσιμότητά των πληρωμάτων μας σε συνθέτες αποστολές, μεταξύ αυτών και ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών στον αέρα».

«Είναι επίσης σημαντικό ότι από αυτή τη Βάση σε λίγους μήνες θα επιχειρούν και τα πρώτα ελληνικά “Rafale”, συνεχίζοντας την παράδοση αξιοποίησης γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία. Είναι μια παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την απόκτηση των αεροσκαφών “Mιράζ F-1” και συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες με τα “Mιράζ 2000” και τα “Mιράζ 2000-5” που ακόμα υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «με τη σημερινή άσκηση οι αεροπόροι μας παίρνουν μία πρόγευση των δυνατοτήτων των νέων αεροσκαφών, η προμήθεια των οποίων συμφωνήθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων».

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της εκδήλωσης, οι διακεκριμένοι επισκέπτες της ασκήσεως «Σκύρος 2021» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την απογείωση του πρότυπου μαχητικού αεροσκάφους F-16 Viper, το οποίο αναβαθμίστηκε στην ΕΑΒ, από τον αεροδιάδρομο της Τανάγρας για τις ΗΠΑ όπου θα υποστεί τεχνικούς ελέγχους.

Δείτε εικόνες από την άσκηση:

Γαλλικά Rafale στους ελληνικούς αιθέρες (εικόνες)-1
Φωτ. ΥΠΕΘΑ

Γαλλικά Rafale στους ελληνικούς αιθέρες (εικόνες)-2
Φωτ. ΥΠΕΘΑ

Γαλλικά Rafale στους ελληνικούς αιθέρες (εικόνες)-3
Φωτ. ΥΠΕΘΑ

Γαλλικά Rafale στους ελληνικούς αιθέρες (εικόνες)-4
Φωτ. ΥΠΕΘΑ

Γαλλικά Rafale στους ελληνικούς αιθέρες (εικόνες)-5
Φωτ. ΥΠΕΘΑ

Γαλλικά Rafale στους ελληνικούς αιθέρες (εικόνες)-6
Φωτ. ΥΠΕΘΑ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου Rafale από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Με την υπογραφή ενεργοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου. 

Διαβάστε επίσης:

Συνεκπαίδευση Ελλάδας – Κύπρου – ΗΠΑ

Ο πιλότος που έφερε το πρώτο Mirage στην Ελλάδα

Συνέντευξη Φλοράνς Παρλί στην «Κ»: Συμπαραγωγή για τις φρεγάτες

Ν. Παναγιωτόπουλος: Αγορά 40 νέων μαχητικών σε βάθος χρόνου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή