Κυρ. Μητσοτάκης: Η πανδημία δεν ανέκοψε τις μεταρρυθμίσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Η πανδημία δεν ανέκοψε τις μεταρρυθμίσεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική χαρακτήρισε την προοπτική πώλησης γερμανικών επιθετικών υποβρυχίων στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο «Europe 2021».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η «παρά την πανδημία η ώθηση  στις μεταρρυθμίσεις δεν ανακόπηκε ». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα 32 δισ. συνολικά -9 δισ. σε επιχορηγήσεις και 13 σε δάνεια- με στόχο να δώσουμε ώθηση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε τις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση.  

Αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό -κυρίως για χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους- ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ως σύνολο και γίνεται πλήρως αναλογική κατανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές χώρες, πλούσιες και φτωχές». Όπως είπε, «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». 

Εξηγώντας την πρότασή του για  πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε πως «θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού» διευκρινίζοντας πως το πιστοποιητικό δεν συνιστά άδεια να ταξιδέψει κανείς, αλλά θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν δύο επιλογές. «Ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική σχέση, αλλά αν τα πράγματα δεν κινηθούν στην σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία», σημείωσε, για να προσθέσει πως «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε μια βελτίωση της κατάστασης τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, αλλά δεν είμαι αφελής. Θέλω να δω συνέπεια σε αυτή την συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία. Φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ που αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να μην της πουλήσουν F-35 παρότι αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για την Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Τουρκία αγόρασε και χρησιμοποιεί S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία και θα αγοράσει και αεροσκάφη F-35. Δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη. Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει την γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια, να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει την γεωπολιτική της ισχύ και να μην είναι απλώς μια οικονομική δύναμη. «Θα πρέπει να ενισχύσουμε με ουσιαστικό περιεχόμενο το ζήτημα αυτό (σ.σ.: την γεωπολιτική ισχύ). Έχουμε μια ευκαιρία. Προετοιμάζουμε μια έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια έκθεση για την Τουρκία η οποία θα συζητηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να συνοψιστούν όλες οι επιλογές ως προς την Τουρκία. «Δεν είμαι υπέρμαχος της επιβολής κυρώσεων, αλλά η απειλή κυρώσεων θα πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αν δεν είναι αξιόπιστη, τότε δεν θα φέρει αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή