Τρία μέτρα που κερδίζουν έδαφος

Τρία μέτρα που κερδίζουν έδαφος

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της σημερινής εισήγησης των ειδικών, που όλο και με πιο εμφατικό τρόπο ζητούν νέα μέτρα τουλάχιστον για την Αττική, είναι άπαντες στην κυβέρνηση, ώστε να αποφασιστούν οριστικά τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας.

Οι ειδικοί, όπως φαίνεται και από όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ζητούν αυστηροποίηση των μέτρων καθώς φοβούνται πως ειδικά στην πρωτεύουσα κυοφορούνται δυσάρεστες καταστάσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα μέτρα, που φαίνεται να εισηγείται τουλάχιστον μια μερίδα των ειδικών, περιλαμβάνουν τρεις βασικές προτάσεις:

Πρώτον, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ενώ από Δευτέρα να επιστρέψει η απαγόρευση στις 9 μ.μ. Εάν συμβεί αυτό, τα καταστήματα θα κλείνουν στις 5 μ.μ.

Δεύτερον, έχει γίνει πρόταση για απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο με αποστολή του αριθμού 6 σε sms. Oι ειδικοί θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν αισθητά οι συναθροίσεις σε σπίτια, καθώς σήμερα μπορεί μια παρέα πολλών ατόμων να στείλει sms με τον αριθμό 6 και να μαζευτεί σε σπίτια για τα λεγόμενα «κορωνοπάρτι», που αποτελούν βασικές εστίες μετάδοσης.

Τέλος, εξετάζεται και το θέμα της κατάργησης του click inside και να παραμείνει μόνο το click away.

Χωρίς οικονομικό κόστος

Η παραπάνω δέσμη μέτρων έχει ένα χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσους την εισηγούνται: δεν πλήττει περαιτέρω την οικονομία, αλλά στοχεύει μόνο στον περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση θα εξετάσει σήμερα τις τελικές εισηγήσεις και θεωρείται πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε κάποια «λελογισμένη» αυστηροποίηση των μέτρων.

Οι ενδείξεις ωστόσο είναι πως αυτή η αυστηροποίηση δεν θα είναι μεγάλη και θα περιλαμβάνει κάποια επιπλέον μέτρα στις μετακινήσεις και πιθανότατα την κατάργηση του click inside.

Οσον αφορά τα σχολεία, δύσκολα θα αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς, καθώς το ακορντεόν έχει μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά. Τα ποιοτικά εξάλλου χαρακτηριστικά εξακολουθούν να είναι ανοδικά μεν, αλλά δεν αποτελούν «αιτία πανικού», όπως λένε αρμοδίως κυβερνητικές πηγές.

Διαβάστε επίσης: Γ. Παυλάκης: Φοβάμαι ότι η Αττική θα γίνει Θεσσαλονίκη

«Θέλουμε τουρισμό» 

«Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έλθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021», την οποία συντόνισε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Handelsblatt, Νικόλ Μπάστιαν. Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε όλη τη βεντάλια της πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «παρά την πανδημία, ποτέ δεν ανακόπηκε η ώθηση που είχε δοθεί στις μεταρρυθμίσεις». Οσον αφορά τα χρήματα που θα έρθουν από την Ευρώπη, ανέφερε πως «σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα 32 δισ. συνολικά –19 δισ. σε επιχορηγήσεις και 13 σε δάνεια– προκειμένου να δώσουμε ώθηση στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του έχει τέσσερις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή