Κανονικά οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σάββατο

Κανονικά οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σάββατο

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με απόφαση της κυβέρνησης και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Όπως ανέφερε η κ. Πελώνη, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διάφορα σημεία.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ. το Σαββατοκύριακο έφερε προβλήματα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, όπου παρατηρήθηκαν ουρές, ενώ πρόσθεσε –μιλώντας στον ΑΝΤ1- πως «πρέπει να δούμε το πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές το Σάββατο».

«Συνεχίζονται ομαλά οι εμβολιασμοί»

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κ. Πελώνη επεσήμανε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σε «κόκκινες» περιοχές, γι’ αυτό και σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική εφαρμόζονται ήδη πρόσθετα μέτρα. Ερωτηθείσα αν υπάρχει πρόβλεψη για απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο ή για «κόφτη» στα SMS, είπε ότι τα μέτρα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα αλλά θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα.

Διαβάστε ακόμη: Lockdown: «Γράψε – σβήσε» στη συνταγή των μέτρων

Ως προς τον εμβολιασμό η κ. Πελώνη επεσήμανε πως συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί. Διευκρίνισε ότι μερική διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται πως ύστερα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί -όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις ηλικίες 18 έως 64.

«Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται, προς το παρόν, στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε. Όπως πρόσθεσε, δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι πολίτες 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και την ομάδα των 60-64 ετών. «Οι εμβολιασμοί αυτοί με το νέο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ σύντομα θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 75-79», εξήγησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για τον οριζόντιο -και χωρίς προτεραιοποίηση- εμβολιασμό του πληθυσμού των μικρών νησιών, για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών που το επιθυμούν. Και αυτό -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα – καταδεικνύει την ειδική σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στα μικρά νησιά».

Ερωτηθείσα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει εδώ και καιρό την απόφαση να επισκέπτεται την ελληνική περιφέρεια για να εκπέμψει το μήνυμα ότι οι πολίτες δεν είναι μόνοι, ενώ ζήτησε να μείνουν όλοι στην ουσία του ταξιδιού. «Ο πρωθυπουργός έχει λάβει εδώ και καιρό την απόφαση να επισκέπτεται την ελληνική περιφέρεια για να εκπέμψει το μήνυμα ότι βρίσκεται κοντά στους πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και οι πολίτες δεν είναι ξεχασμένοι και μόνοι. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει αυτές τις περιοδείες, είναι συνειδητή του απόφαση να επισκέπτεται ελληνικά χωριά και νησιά. Εικόνες σαν αυτές που είδαμε στην Ικαρία ακυρώνουν την ουσία της επίσκεψης και στην ουσία θα ήθελα να μείνουμε» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Διαβάστε ακόμη: Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό για το γεύμα στην Ικαρία

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε εξάλλου πως, σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται από την πανδημία, έγιναν αναλυτικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. «Υπογραμμίζεται ότι το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή σήμερα ανακοινώθηκαν, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για εργαζόμενους και ανέργους, των αναστολών υποχρεώσεων και άλλων παρεμβάσεων, διαμορφώνεται πλέον στα 5,9 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό»

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λευκωσία, είπε ότι βασικό αντικείμενο των επαφών του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, είναι ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων σε μια σημαντική συγκυρία για το Κυπριακό ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που αναμένεται να συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις συγκλίσεις των δύο πλευρών και το κοινοτικό κεκτημένο» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα στηρίζει το διαπραγματευτικό κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών αποτέλεσμα πολυετούς διαπραγματευτικής προσπάθειας, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί. Στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό καθώς και τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Η κ. Πελώνη ανέφερε ότι στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Αντικείμενο της συνάντησής τους είναι η ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και η επαναβεβαίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. Ήδη, άλλωστε, η διμερής αμυντική συνεργασία έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και δρομολογούνται τα αποτελέσματά της» εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη: Διπλωματικό πόκερ στην Ανατ. Μεσόγειο

Είπε χαρακτηριστικά ότι «η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ -όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο πρωθυπουργός- είναι ισχυρή, συμπαγής. Είναι αυτόφωτη και δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών. Μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες έχει, επίσης, η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, που θα αποτελέσει ειδικό αντικείμενο συζήτησης. ‘Το Ισραήλ’ όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ‘είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού του έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στη χώρα μας’». Επεσήμανε ότι τον πρωθυπουργό συνοδεύουν «οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή