«Συμμαχία» και για το φάρμακο

«Συμμαχία» και για το φάρμακο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή της Ελλάδας σε κλινικές δοκιμές για το ισραηλινό φάρμακο που δοκιμάζεται με ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με COVID-19 ανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν χαρά για την Ελλάδα. 

Ο κ. Νετανιάχου, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών, έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο που περιείχε το «θαυματουργό», όπως το χαρακτήρισε, φάρμακο και έκανε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκη ζήτησε να συμμετάσχουν ελληνικά νοσοκομεία στις κλινικές δοκιμές. Για τον λόγο αυτό, σήμερα θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, που είναι επικεφαλής των δοκιμών στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ. 

Πρόκειται για ένα εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ισραηλινού νοσοκομείου, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς η ουσία EXO-CD24, που περιέχει, θεράπευσε 29 στους 30 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εντός 3-5 ημερών. Το φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα –μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων– για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες και συμβάλλει ώστε να «ηρεμήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ συγκρατεί και την επίδραση της κυτοκίνης.

Ο Ισραηλινός που ανακάλυψε το φάρμακο για τον κορωνοϊό 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τουρισμό από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ, που θα προβλέπει σε δεύτερο χρόνο τη τη χρήση ενός «πράσινου διαβατηρίου» με το οποίο θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση από τη μία χώρα στην άλλη. «Επιχειρηματολογώ για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της Ευρωπαϊκή Ενωσης, αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις ενόψει τουριστικής περιόδου», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μια δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».

Οι διερευνητικές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας πως είναι σημαντική, ενώ επισήμανε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες». Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η διμερής μας σχέση δεν ετεροκαθορίζεται. «Δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Τα πράγματα μοιάζουν να βελτιώνονται με την Τουρκία. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές, εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω επιθετικές ενέργειες», κατέληξε. 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα και το Ισραήλ μοιράζονται «μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις δηλώσεις του και στη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού αεροπορικού κέντρου στην Καλαμάτα, στο οποίο έχει αναλάβει να προσφέρει υπηρεσίες αεροπορικής εκπαίδευσης για τα επόμενα 20 χρόνια ισραηλινή εταιρεία.

«Θεωρώ πως είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της συνεργασίας που μπορούμε να οικοδομήσουμε στον τομέα της άμυνας», σημείωσε, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση σε ισραηλινές εταιρείες να προχωρήσουν σε επιπλέον επενδύσεις στην Ελλάδα. Ανέφερε μάλιστα ως ενδεικτικούς τομείς, στους οποίους μπορεί να κατευθυνθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, τον κλάδο των ακινήτων, τον τουρισμό και την προηγμένη τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή