Βεντάλια περιορισμών το επόμενο δίμηνο

Βεντάλια περιορισμών το επόμενο δίμηνο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ανακοινώσει την απόφαση για νέο ολικό lockdown στην Αττική, που θα ξεκινήσει από αύριο Πέμπτη στις 6 το πρωί έως και τις 28 Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ανέφερε δύο δεδομένα: αφενός, την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας και, αφετέρου, τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. 

Ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο, θέλησε να δείξει το φως στο τούνελ, κάνοντας λόγο για «ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού» και προσθέτοντας πως «από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα», όμως «τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο».

Σε άλλο εξάλλου σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «σήμερα είμαι περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας». Ο πρωθυπουργός πάντως δεν ωραιοποίησε την κατάσταση, ούτε απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων το επόμενο δίμηνο, που ούτως ή άλλως είναι και το πιο κρίσιμο. «Στο δίμηνο που ακολουθεί, η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού», είπε, προσθέτοντας όμως και πάλι την αχτίδα αισιοδοξίας πως «είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία». Σε αυτό θα συμβάλει, όπως τόνισε, και το γεγονός πως μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Ελληνες θα έχουν θωρακιστεί μέσω του εμβολιασμού. 
«Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πεςτύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε», κατέληξε.

Οι κρίσιμες παράμετροι

Η απόφαση για ολικό lockdown δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας θύμιζαν «Νοέμβριο», καθώς δεν ήταν μόνο τα κρούσματα που είχαν πάρει ανηφορική οδό. Η πίεση στα νοσοκομεία είχε αρχίσει να ήταν πολύ μεγάλη, ενώ και οι αναλύσεις των λυμάτων έδειχναν απότομη αύξηση του ιικού φορτίου κατά 50%. Συνεπώς, η χθεσινή απόφαση ήταν παραπάνω από ορατή, όπως φάνηκε και στη μαραθώνια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την περασμένη Παρασκευή, όπου 13 από τους 33 ειδικούς ζήτησαν άμεσα ένα συνολικό «λουκέτο», ώστε να μην ξεφύγει η Αθήνα. 

Παράλληλα, όμως, με τα δύο δεδομένα που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση: η πίεση να ανοίξει κανονικά η χώρα από τον ερχόμενο Απρίλιο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει το ΕΣΥ να αποσυμφορηθεί, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο από τον Απρίλιο για όσο το δυνατόν πιο πλήρη οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης σε ανοικτό χώρο, καθώς θα έχει πλέον καλοκαιριάσει. Η πίεση να ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα επιβάλλεται από το γεγονός πως ήδη έχουν δαπανηθεί 5,9 δισ. από τα 7,5 δισ. που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, συνεπώς δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν του Μαρτίου η στήριξη των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή