Η δύσκολη εξίσωση της Φώφης Γεννηματά

Η δύσκολη εξίσωση της Φώφης Γεννηματά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο παράλληλες διαδρομές συνθέτουν την εξίσωση που καλείται να διαχειριστεί η Φώφη Γεννηματά το επόμενο διάστημα στο Κίνημα Αλλαγής, μιας και εκτός από το αντιπολιτευτικό «γκάζι» με επίκεντρο την πανδημία, η ηγεσία καλείται να οριοθετήσει τον εσωτερικό διάλογο με φόντο τις κάλπες για την ηγεσία.

Η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν τυχαία –χρονικά– επιλογή από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, μιας και ήρθε σε μια στιγμή που η εσωκομματική προεκλογική ρητορική επισκίαζε την αντιπολιτευτική δράση της Χαρ. Τρικούπη. Κάτι που η ίδια διεμήνυσε πως δεν θα πρέπει να συνεχιστεί, υπό τον κίνδυνο μιας μακρόσυρτης εσωστρέφειας.

Επί της ουσίας, η κ. Γεννηματά επιχειρεί να προωθήσει ένα μορατόριουμ μεταξύ των εσωτερικών τάσεων, ώστε να μπει τέλος στη συνεχή δημόσια συζήτηση περί ποσοστών και εκλογικής στασιμότητας. Ενός θέματος που, όπως περιέγραφε στην «Κ» στέλεχος του ηγετικού πυρήνα, ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», λειτουργώντας ως μοχλός αυτοϋπονόμευσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απηύθυνε συνολικό προσκλητήριο συστράτευσης, με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο, οπότε δεσμεύθηκε ότι θα καθοριστεί το πλαίσιο του συνεδρίου και των εκλογών. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι αν οι έτεροι πόλοι του κόμματος είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν σε ρυθμούς εκεχειρίας.

Ο Ν. Ανδρουλάκης εξακολουθεί, να μην ανεβάζει τους τόνους. Ο ευρωβουλευτής θέτει μεν το ζήτημα της στασιμότητας, τονίζοντας πως η αυτονομία εξαρτάται άμεσα από την ισχύ της παράταξης, ωστόσο, απηύθυνε με τη σειρά του μήνυμα για «αξιόπιστη αντιπολίτευση με ενότητα έως το φθινόπωρο». Φανερώνει δηλαδή πρόθεση, στην παρούσα φάση, να μην πιέσει για επίσπευση της εσωκομματικής κούρσας. Πάντως (για τα… πρακτικά) σε ελαφρώς πιο «επιταχυντική» κατεύθυνση κινήθηκε ο Α. Σπυρόπουλος (το μοναδικό μέλος του Π.Σ. που προέρχεται από την πλευρά Ανδρουλάκη), εκφράζοντας τη θέση ότι η συζήτηση για τα εσωκομματικά θα πρέπει να ανοίξει τον Ιούνιο.

Από την πλευρά του, θεωρείται απίθανο να εισέλθει σε διαδικασία «κατάπαυσης πυρός» ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει ιδιαίτερα δυναμική εκκίνηση στο εσωτερικό τερέν, ενώ οι σχέσεις του με την κ. Γεννηματά «δεν βρίσκονται απλώς στο ψυγείο, αλλά στην κατάψυξη», όπως σχολιάζεται στη Χαρ. Τρικούπη. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην υπουργός διατηρεί σταθερά εκτός των κομματικών τειχών τις βολές αμφισβήτησης προς την ηγεσία: όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Π.Σ., έτσι και στην τελευταία, αξιοσημείωτα δεν ήταν όσα είπε αλλά όσα… δεν είπε, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο διά ταύτα των εσωτερικών μετώπων.

Το lockdown

Σε εξωτερικό επίπεδο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε χθες στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό με αφορμή το διάγγελμα ανακοίνωσης του καθολικού «λουκέτου» στην Αττική, μιλώντας για «αναγκαστικό lockdown» που έφεραν «οι παλινωδίες του Μαξίμου». «Να τηρήσουν και οι ίδιοι τα μέτρα και όχι να τα παραβιάζουν πρώτοι», σημείωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενη και στο ζήτημα της Ικαρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή